2024. május 18. - Erik, Alexandra

A dohányosoknak veszélyes gyümölcsöt enni

A nem dohányzókkal ellentétben a dohányosoknál emelkedhet a vastagbélrák kockázata, ha több gyümölcsöt és zöldséget esznek - állítja egy szerdán közzétett, tíz európai országra kiterjedő felmérés.
2009. április 16. csütörtök 10:33 - HírExtra
A holland Nemzeti Közegészségügyi és Környezeti Intézet (RIVM) kutatói mintegy félmillió embert kérdeztek ki étkezési és dohányzási szokásaikról tíz európai országban, majd nyolc és fél éven át nyomon követték egészségi állapotukat.

Közleményük szerint a napi 600 grammnál több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó embereknél 20-25 százalékkal kisebb eséllyel fejlődött ki vastagbélrák, mint azoknál, akik 220 grammnál kevesebbet ettek. "A dohányosoknál azonban a zöldség és gyümölcs fogyasztása ezzel ellenkező módon, növelte a vastagbélrák esélyét" - közölték a kutatók.

Hans Verhagen, az intézet munkatársa hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a dohányosok hagyják el étrendjükből a gyümölcsöt és zöldséget, inkább szokjanak le a dohányzásról.

Az American Journal for Clinical Nutrition című szaklapban megjelent összegzésben a szerzők azzal magyarázzák a felmérés eredményét, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben lévő egyes anyagok növelhetik a dohányfüst rákkeltő hatását.

Hollandiában évente 11 ezer új vastagbélrákos esetet diagnosztizálnak, a mellrák után a második leggyakoribb ráktípus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását