2024. május 12. - Pongrác

Új remény a rákosoknak?

Reménykeltőek az előrehaladott prosztatarák elleni új szer kezdeti klinikai próbái - közölték amerikai kutatók kedden. A tesztek előzetes értékelése az amerikai Science tudományos magazin pénteki számában jelenik meg, ám az eredmények korábban kiszivárogtak.
2009. április 8. szerda 20:22 - HírExtra
Az első 30 páciens közül, akiket az MDV3100 jelű szerrel kezeltek, 13 esetében több mint 50 százalékkal csökkent a rák jelenlétét jelző kémiai anyag, a prosztataspecifikus antigén (PSA) koncentrációja a vérben.

Ezek a próbák azonban még csak a klinikai tesztek 1-es és 2-es fázisai voltak, melyekben a gyógyszer biztonságosságát, mellékhatásait és hatékonyságának első jeleit ellenőrzik. A szer hatékonyságát tesztelő nagyobb klinikai próba, a 3-as fázis még hátravan, mielőtt alkalmazását ajánlhatnák.

A Charles L. Sawyers és csoportja által vizsgált szert olyan prosztatarák kezelésére fejlesztették ki, amelynél a tumor már áttétet képzett és szétterjedt a test más részeibe is. Az ilyen típusú ráknál a férfiakat gyakran olyan szerrel kezelik, amely akadályozza a férfi nemi hormonok működését. A tumor azonban ellenállóvá válhat ezekkel a szerekkel szemben.
A kutatók szerint az új gyógyszer a férfi nemi hormon receptoraihoz kötődik, ezáltal megtartja daganatellenes aktivitását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását