2024. május 16. - Mózes, Botond

A családok ellen megy az MSZP csomagja?

Akár havonta 30 ezer forint kieséssel is számolhat egy átlagos család az MSZP csomagjának tervezett intézkedései miatt - mondta Harrach Péter, a KDNP alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2009. április 16. csütörtök 18:32 - HírExtra
Az Orbán-kormány egykori szociális és családügyi minisztere arról beszélt, hogy a szocialisták tervei között szerepel a gyes és gyed visszametszése egy-egy évvel, a családi pótlék befagyasztása, az otthonszerzési támogatás és a kamattámogatás megnyirbálása, valamint a 13. havi bér megszüntetése, a távhőkompenzáció elvétele és az áfa növelése is.

Mint mondta, egy átlagos, lakótelepen élő kétgyermekes család számára, ahol a két szülő közalkalmazott és jövedelmük nettó 100 ezer forint körül van, ott a tervezett intézkedések miatt havonta körülbelül 30 ezer forint eshet ki.

Harrach Péter azzal számolt, hogy a 13. havi bér megszűnése 16-17 ezer forint kiesést jelent a két szülőnél, az áfanövekedés 6-800 forintot, a családi pótlék befagyasztása 1500-1600 forintot, a távhőkompenzáció pedig 5000 forintot. Emellett érintheti a családot a szocpol és kamattámogatás visszavonása is, ha otthonteremtésben gondolkodnak - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz és a KDNP csak olyan válságkezelést tud elfogadni, ami a jövőt nem rombolja. Szerinte azonban most "egyszempontú döntések" fenyegetik a magyar családokat, Bajnai Gordon ugyanis az üzleti világból jött, így számára csak a közgazdasági szempontok léteznek. "A miniszterelnök szélárnyékban élt és él most is, ez magyarázza talán, hogy érzéketlen az emberi sorsok iránt" - jegyezte meg.

Harrach Péter ugyanakkor úgy vélte, hogy ez nem Bajnai-csomag, hanem egy MSZP-s csomag, az MSZP-nek pedig tudnia kellene, hogy Magyarország nem csupán egy cég, hanem itt emberek is élnek.

A KDNP-s politikus hangsúlyozta, hogy a gyed és a gyes idejének lerövidítése gyermekellenes intézkedés, hiszen a gyerekeknek az a jó, ha két-három évet az édesanyjuk mellett vannak, és ugyan az élet produkál olyan helyzeteket, amikor ezt nem lehet megtenni, de intézményesen nem helyes ezt elősegíteni. Szerinte a gyed az a támogatási forma, ami a leginkább segíti a gyermekvállalási kedvet.

Hangsúlyozta, hogy a családi pótlék befagyasztása a nagycsaládosokat érinti súlyosan, sok családot, pedig átlök a szegénységi küszöbön. Kitért arra is, hogy az Orbán-kormányról sokszor elmondják, hogy nem emelte a családi pótlékot, holott, akkor volt kiegészítő családi pótlék és adókedvezmény is.

Ezzel szemben szerinte a Gyurcsány-kormány mindent összevont családi pótlék címén, és éppen azt a réteget késztette gyermekszülésre, ahol ezzel nincs probléma. A felmérések szerint ugyanis a 8 általánost el nem végzettek között a legmagasabb a gyermekvállalási kedv, ott három gyermek az átlag, míg a teljes lakosság körében 1,3, a középiskolát végzettek körében pedig csak 1,1. Harrach Péter úgy vélte, hogy ahol a gyermekvállalási kedv úgyis nagy, ott a nevelésre kellene ösztönözni, mert ott nem a gyermekszülés a probléma, hanem a gyermekek felnevelése.

Úgy vélte: az Antall-kormány idején kiépítettek egy családtámogatási rendszert, ami mélypontot ért el a Bokros-csomag idején, majd az Orbán-kormány újra felépítette, a Gyurcsány-Bajnai kormány ismét leépíti, és kell jönni egy következő kabinetnek, ami majd újra felépíti.

Arra a kérdésre, hogy egy Fidesz-kormány hogyan építené újjá a családtámogatási rendszert, Harrach Péter azt hangsúlyozta, hogy van olyan érték a társadalomban, amihez a legsúlyosabb helyzetben sem szabad nyúlni. Nagyon sok területen lehet megszorítani, de ezen nem - tette hozzá. Szerinte így kell hagyni a rendszert, de szerkezeti változásokat végre kell hajtani, mert nem biztos, hogy minden családnak egy, homogén támogatásra van szüksége, hanem ebben differenciálni kell.

A költségvetésben mindig arra van pénz, amit fontosnak tartunk, a mi értékrendünkben pedig a gyermek és a család fontos szempont - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását