2024. május 3. - Tímea, Irma

Fidesz: Követeljük, Ficsor ne legyen miniszter!

A Fidesz azt követeli Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy ne nevezze ki Ficsor Ádámot titokminiszternek, az ellenzéki párt szerint a demokrácia elmúlt húsz évének megcsúfolása lenne, ha "Gyurcsány Ferenc embere" elnyerné a posztot - mondta Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2009. április 16. csütörtök 11:01 - HírExtra
Demeter Ervin emlékeztetett arra, hogy a nemzetbiztonsági bizottság szerdán nem támogatta Ficsor Ádám kinevezését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszteri posztra.

A fideszes politikus szerint "Gyurcsány Ferenc embere" a meghallgatáson megbukott, világossá vált ugyanis, hogy teljesen alkalmatlan a poszt betöltésére, és csak egyetlen oka van a jelölésének, az, hogy Gyurcsány Ferenc rajta keresztül tudja megszerezni a politikai túléléséhez szükséges fontos információkat.

A testület ülésén a szocialista képviselők igent mondtak a kinevezésre, a fideszes és a KDNP-s képviselők nemmel szavaztak, az SZDSZ-es Gulyás József pedig tartózkodott a szavazásnál, Budai Bernadett kormányszóvivő ugyanakkor közölte, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök továbbra is fenntartja Ficsor Ádám jelölését a posztra.

Demeter Ervin ezzel kapcsolatban azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy a testület döntése ellenére ki lehet nevezni Ficsor Ádámot, ahogyan korábban Laborc Sándort is kinevezték a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói posztjára, ugyanakkor helytelen mindenáron ragaszkodni egy olyan ember kinevezéséhez, aki politikai megrendeléseket teljesít.

"Ficsor Ádám nem más, mint Gyurcsány Ferenc meghosszabbított keze. Nem szolgál mást, minthogy a politikai megrendelésű információkat Gyurcsány Ferenc túlélése érdekében beszerezze, és neki átadja. Éppen ezért azt követeljük a miniszterelnöktől, hogy ne nevezze ki Ficsor Ádámot" - jelentette ki.

Mint mondta, Ficsor Ádámtól nem várható el, hogy belátó legyen, mint például Vahl Tamás, aki visszalépett a gazdasági miniszterségtől, ezért kérik Bajnai Gordontól, hogy ne nevezze ki.

Demeter Ervin úgy vélte, a demokrácia elmúlt húsz évének teljes megcsúfolása lenne, ha kineveznék Ficsor Ádámot. A nemzetbiztonság komoly kérdés, nem játékszer, ide nem kerülhet alkalmatlan ember - tette hozzá az Orbán-kormány volt titokminisztere.

A fideszes politikus úgy vélte, hogy a jelölt bizottság előtt megfogalmazott céljai - a szolgálatok törvényes működésének garantálása, az emberi jogok feltétel nélküli bertartása és a gazdaságvédelmi funkciók erősítése - a valós élettel köszönőviszonyban sincsenek.

Demeter Ervin szerint ugyanis a szolgálatok törvényes működéséért mindig a főigazgatók felelnek, a miniszternek csak ellenőrzési jogosítványai vannak, ha viszont Ficsor Ádám garantálni akarja a törvényes működést, akkor kezdeményeznie kell a főigazgató leváltását.

Az Orbán-kormány egykori titokminisztere szerint emellett az emberi jogok feltétel nélküli betartása irreális cél, hiszen a nemzetbiztonsági szolgálatok mindenhol a világban az alapvető emberi jogokat sértik meg, itt az a kérdés, hogy ezt a megfelelő engedélyek birtokában teszik-e, betartják-e, hogy csak olyan esetben használják a lehallgatást vagy a házkutatást, ha valamilyen nagyobb bajt akarnak elhárítani.

Demeter Ervin a gazdaságvédelmi funkciók erősítése kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nemrégiben súlyos fiaskó történt, hiszen a Mol részvényeinek egyötödét egy barátságtalan, tisztázatlan hátterű cég vásárolta fel, a kormány pedig azt állította, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok erről nem tudtak.

Demeter Ervin azt mondta: ismeretei szerint ez az állítás nem igaz, és nem is lehet igaz, hiszen a Nemzetbiztonsági Hivatal az Orbán-kormány idején találkozott már ilyen problémával, amikor ugyanezek a szereplők, ugyanilyen módszerekkel a Borsodchem részvényeit igyekeztek megszerezni.

"Meglepődnék és csodálkoznék, ha erről nem rendelkeztek volna információval, a kérdésem az csak, hogy melyik oldalon futballozott ebben a kérdésben a Nemzetbiztonsági Hivatal" - jegyezte meg a politikus, aki szerint az Információs Hivatalnak is tudomása volt az ügyről.

Kérdésre válaszolva Demeter Ervin elmondta, fontosnak tartották, hogy szerdán részt vegyenek a bizottsági ülésen, és megismerjék Ficsor Ádámot, de arról még nem döntöttek, hogy visszatérnek-e a testületbe, miután 2007 decembere óta nem vesznek részt a bizottsági üléseken, így tiltakozva Laborc Sándor kinevezése ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását