2024. május 19. - Ivó, Milán

Bajnai csak a gazdaságra koncentrál majd?

Az új magyar miniszterelnök, Bajnai Gordon, mivel korlátozott politikai ambíciói vannak, a gyengélkedő gazdaság rendbetételére koncentrálhat - írta a Forbes amerikai pénzügyi magazin.
2009. április 15. szerda 18:35 - HírExtra
Miközben az országban politikai nyugtalanság uralkodik, és a vállalatokat megbénítja a magas adósságszint, valamint a zsugorodó gazdaság, a magyarok az új kormányfőtől várják, hogy megmentse az euróövezethez való csatlakozás álmát. A Wall Street-i magazin szerint elemzők azt remélik: az egykori üzletember és gazdasági miniszter helyes irányba terelheti az országot, amely csaknem 20 éve legjelentősebb válságát éli át.

"Hozzáértő figurának, a szabadpiac hívének látszik" - fogalmazott Peter Montalto, a Nomura International londoni közgazdásza. Mint utalt rá, a gazdasági tárca, amikor Bajnai Gordon átvette az irányítását, csak egy kis egység volt, amelyik nem csinált sok mindent, de ő előremutató erőt formált belőle a recesszióval való küzdelem érdekében.

A Forbes azt írta, hogy Bajnai Gordon régi barátjától veszi át kormányrudat; Gyurcsány Ferenc egyike volt a gazdasági válság első áldozatainak. A kormányzó szocialisták népszerűsége apadni kezdett, ahogy a világ recesszióba süllyedt.

A kéthetente megjelenő magazin internetes hírében arról is írt, hogy Bajnai Gordon kemény pénzügyi intézkedésekre, adócsökkentésre és a költségvetési kiadások lefaragására készül. Azt mondta, lemond, ha nem kapja meg a megfelelő támogatást programjához. A Forbes elemzőkre hivatkozva arról írt: Bajnai Gordonnak jó esélye van arra, hogy megfordítsa a gazdasági hanyatlást, mivel politikailag független, pártokhoz nem kötődik, és egységkormányt tud alakítani, részben azért, mert a saját politikai ambíciói - legalábbis egyelőre - korlátozottak.

Peter Montalto szerint nem várható, hogy az új kormányfő szerepelni fog a jövő évi választásokon. Nagyjából 9 hónapja van arra, hogy még a politikai kampány kezdete előtt, amilyen gyorsan csak lehetséges, előmozdítsa elképzeléseit. "Amiatt aggódunk, hogy támogatása megfogyatkozik, amint más politikusok populistábbakká válnak" - mondta a Nomura japán befektetési csoport londoni elemzője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását