2024. június 2. - Kármen, Anita

Bajnaiék belecsapnak

Az új kormány várhatóan pénteken tartja alakuló ülését, vasárnap pedig már véglegesítheti a válságkezelő programot - tudta meg kormányzati forrásból az MTI szerdán.
2009. április 15. szerda 16:43 - HírExtra
Az MTI információi szerint átalakítják a miniszterelnöki kabinet jelenlegi struktúráját, amelynek részéként létrehozzák válságkezelő program végrehajtását felügyelő kormánybiztosi posztot. Ez közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik majd, és egyéb kiemelt szakpolitikai ügyekkel is foglalkozik majd.

Az új miniszterelnök pénteken kormányának első ülésén ismerteti a válságkezelő program részleteit is, amelyről első olvasatban tárgyalnak is a kabinet tagjai.

Bajnai Gordon a bizalmatlansági indítvány keddi vitájában jelentette be: azt vállalja, hogy megválasztott kormányfőként a válság gyorsabb tempója miatt a legrövidebb határidőkhöz tartja magát, és a héten már a nyilvánossággal is megismerteti a programja részleteit. Ennek négy fő célja van: az azonnali válságkezelő lépések megtétele, az egyensúly visszaállítása, a gazdasági növekedés újbóli beindítása és a bizalom visszaszerzése - sorolta.

A bizalmatlansági indítvány elfogadásával megszűnt a kormány megbízatása, de az alkotmány szerint az új kabinet megalakulásáig a régi hivatalban marad, a miniszterek gyakorolják hatáskörüket, de nemzetközi szerződést nem köthetnek, rendeletet pedig csak halaszthatatlan esetben alkothatnak.

Az új miniszterelnök a szavazás után kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatását, majd a köztársasági elnöknél a tárcavezetők és az államtitkárok kinevezését.

A törvények szerint a kinevezés után a kormány megalakul, így ha a miniszterjelöltek Sólyom Lászlótól péntekig megkapják a kinevezési okmányukat, akkor aznap hivatalosan is megtarthatja alakuló ülését az új kabinet. Az új miniszterek parlamenti esküjüket 20-án tehetik le.

Az MTI úgy tudja, a pénteki kormányülés eleje sajtónyilvános lesz, és közös fénykép készül az új kabinetről.

A héten vasárnap is összeül a kormány, akkor már véglegesíthetik a válságkezelő programot, amelynek elemeit be is jelenti Bajnai Gordon az ülés után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását