2024. május 25. - Orbán

Újabb IMF-hitel Ukrajnának

Jó úton vannak a tárgyalások az IMF-hitel második részletének kiutalásáról Ukrajna számára, erről számolt be hétfőn újságíróknak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ukrajnai küldöttségvezetője, Ceyla Pazarbasioglu.
2009. április 14. kedd 08:22 - HírExtra
A küldöttségvezető dicsérte "az igen jó együttműködést az ukrán kormányzat különböző részlegei között", annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak az IMF-fel. Reméljük, hogy május 10-e és 20-a között az IMF igazgatótanácsa jóváhagyja a következő, második részlet kiutalását - mondta a maga részéről Olekszandr Slapak, az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese.

Számunkra nagyon fontos, hogy politikai egyetértés és egység legyen (Ukrajnában) a mostani, nehéz helyzet kezelésében - mondta Ceyla Pazarbasioglu.
 
Az IMF november elején 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Ukrajna számára két évre a pénzügyi és a gazdasági stabilitás, az ország iránti bizalom helyreállítása végett, mert úgy értékelte, hogy a fő ukrán exportcikk, az acél  világpiaci áresése megviselte a belső problémákkal is terhelt ukrán gazdaságot. A keretből az első, 4,5 milliárd dolláros részt azonnal lehívhatta Ukrajna, a második, 1,9 milliárd dolláros részletet azonban februárban felfüggesztették, azóta folyik az egyezkedés.
 
A tárgyalásokat megnehezítette a politikai szembenállás - különösen az idei költségvetés ügyében - Viktor Juscsenko államfő és Julija Timosenko miniszterelnök között, emlékeztetett az AFP hírügynökség.
 
Az ukrán költségvetés idénre 3 százalékos államháztartási hiányt irányoz elő a hazai össztermékhez (GDP) képest, de az IMF álláspontja szerint a készenléti keret felhasználásának feltétele az egyensúlyos  gazdálkodás a közszférában.
 
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) februárban azt közölte: csak akkor folytatja a kiutalást Ukrajnának, ha az ukrán kormány bizonyítani tudja a költségvetési hiány finanszírozhatóságát.
 
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását