2024. május 17. - Paszkál

Herczog Edit: a jobboldal a baloldal partnere

Nem régen megírtuk, hogy előreláthatóan módosulni fognak az európai parlamenti erőviszonyok, valamivel nagyobb szeletet tudhat majd magáénak a baloldali PES. Az esélyekről, kilátásokról, feladatokról Herczog Edittel beszélgettünk.
2009. április 10. péntek 13:00 - Kőrösi Viktor Dávid
Egy felmérés margójára

2009-ben változni fog az EP összetétele, ami nem csupán abból a szempontból fog megvalósulni, hogy jönnek az európai parlamenti választások. Ugyan óvatossággal kell kezelni, de már most várható, hogy az EP-ben valamivel nagyobb arányban lesznek jelen az Európai Szocialisták Pártja (PES) képviselői – egy felmérés szerint a jelenlegi 27 helyett 28 százalékban fogják alkotni az EP plénumát.

„Az helyes” – kommentálta a híreket a HírExtra számára Herczog Edit európai parlamenti képviselő. A szocialista politikus elmondta, hogy az álatlános hangulat ennek ellenére bizonyos értelemben rossz, hiszen egy gazdasági válsághelyzetnek senki nem örül. Abban azonban igazuk van a szocialistáknak akkor, amikor azt mondják, hogy a piacgazdaság nem mindenható, s a szociális Európában gondolkodnak. Ehhez a nézőponthoz közelednek a jobboldali pártok is, Herczog szerint már az Európai Néppárt is elismeri a szociális Európa szükségességét.

Válság idején…

"Gondolkozz kicsiben!"
A „gondolkozz először kicsiben” elv megköveteli, hogy a jogalkotás figyelembe vegye a kkv-k érdekeit már a politikai döntéshozatal legkorábbi szakaszaitól kezdve, és hogy a politikai döntéshozók különösen tisztában legyenek azzal, hogy a nagyobb cégek számára kialakított jogszabályok esetleg nem megfelelőek a kkv-k szempontjából. Ez az oldal egy olyan tanulmány eredményeit mutatja be, amely ilyen eseteket vizsgált uniós szinten. Azt javasolja, hogy lehetőség szerint különös intézkedéseket kell bevezetni a kkv-k számára, hogy ne háruljon rájuk aránytalanul nagy teher. Emellett bemutat egy „gondolkozz először kicsiben” eszköztárat, amely a jogszabályok kkv-kra gyakorolt hatásainak kiértékelésére szolgál.

Forrás: ec.europa.eu
Válság idején kezdjük felismerni, hogy a piac nem old meg mindent, ezért azt is szabályozni kell – fogalmazott a képviselőnő. A szocialista válaszokat a világ értékeli, hiszen a lisszaboni stratégiáról szóló jelentés szerzőjeként két sikeres módosító indítványt is jegyzek – mondta Herczog Edit. Egyik a pénzpiacok felügyelete – amit korábban az Európai Néppárt elutasított –, másik az adóparadicsomok ellenőrzése. Ez utóbbi a G20-ak részéről is elismerést kapott. Az, hogy a világ értékeli a szocialistákat persze akkor is igaz, ha Magyarországon a Magyar Szocialista Párt népszerűsége jelen pillanatban nem tükrözi ezt az európai trendet.

Az euroképviselő kérdésünkre azt is azt is elmondta, hogy összeurópai szinten is érezhető az radikális hangok erősödése. „Ennek nem örülök, mert a történelem folyamán a radikális politikai mozgalmak nem adnak békés válaszokat a társadalom kihívásaira. Valószínűleg ez most se lenne így” – mondta. Ennek eredményeként is számolni kell a szocialista mozgalmak előretörésével, mert a szocialista mozgalmak – Herczog Edit szerint – a második világháború óta folyamatosan és következetesen elhatárolódtak mindenfajta radikális nézettől. Az is igaz persze, hogy a hagyományos néppártokkal közösek a gondolataink, bár „Magyarországon a másik oldalon nem ilyen egyértelmű a helyzet” – fűzte hozzá.

A 2004-es hazai részvételi arány növekedésével nem számolok – válaszoltak arra a kérdésünkre a politikus, miszerint milyen részvételi arányt vár az EP-választásokon. Minden fórumon azt hirdetem, hogy élnünk kell azzal a demokratikus jogunkkal, amivel élhetünk, hiszen a szabadságunk egyik legnagyobb eszköze az, hogy a szavazásokon magunk döntsünk.

Várakozások, célok

A 2009 és 2014 közötti ciklusban nem várom az integráció és a további mélyülést, bár szeretném – mondta. Minden eszközt, ami az Európai Parlament rendelkezésére áll arra kell felhasználniuk az európai szocialistáknak, hogy Európa széttagoltsága ne kezdődhessen meg – se politikailag, se gazdaságilag.

Személyes feladataim között van a digitális átállás előkészítése – mondta Herczog. Amelyik kontinens, régió ugyanis a digitális átállást előbb tudja biztosítani, az ideiglenesen versenyelőnybe kerül. A „gondolkozz először kicsiben” elv gyakorlati érvényre juttatását is fontos feladatomnak tartom, ami az európai kis- és középvállalkozók számára előnyös. A munkavállalóknak csak úgy tudunk segíteni, ha garantáljuk, hogy megmaradnak a munkahelyeik. Ebben az európai szocialisták is változtak. A vállalkozások, a munkáltatók tehát a baloldalnak nem ellenségei, hanem a foglalkoztatásban nélkülözhetetlen partnerei. Herczog Edit elmondta: a konzervatívok partnerek a baloldali kezdeményezések nagy részében.

Természetesen igyekeztünk a Fidesz EP-képviselői közül is beszélgetést készíteni a leendő választásokkal, a jövő kihívásaival, feladataival kapcsolatban, azonban többszöri megkeresésünkre sem kaptunk interjút.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását