2024. április 24. - György

Bojkottálni akarják politikusaink a költségtérítésük ellenőrzését?

Magyarországon szinte minden ember egyetért abban, hogy a politikával kapcsolatos pénzek mozgását átláthatóbbá kell tenni, és meg kell tisztítani a politikát a mutyizástól. Most egy ilyen kérdésben lesz népszavazás.
2009. április 6. hétfő 07:29 - Pásztor Balázs
Egy igaz ügy története

Még valamikor tavaly, az év vége felé kipattant egy kezdeményezés Seres Mária fejéből: mi lenne, ha a politikusok nem csak bemondásra kapnának pénzt, hanem bemutatott papírok alapján? Igen, a mindenki által szidott, ellenőrizhetetlennek tartott költségtérítésről van szó, aminek rendszabályozására - valamilyen megmagyarázhatatlan módon - nem volt kellő politikai akarat. Ám Seres kitalálta: ha a vizitdíjat be lehet tiltatni népszavazással, akkor ezt is meg lehet regulázni. (Seres vonatkozásáról, és az akkor fejleményekről itt olvashatnak).

A népszavazási kezdeményezés egy ideig veszélyben volt: január 23-án, majd egy hónappal a zárás előtt még hiányzott 80.000 szavazat (200.000 kell). Gyors kampány indult a szükséges voks összegyűjtésére, aminek elképesztő sikere azt jelzi: a kérdés nagyon fontos a hazai lakosságnak.

Egy hónap alatt nem 80.000, hanem 480.000 szavazat jött össze. Magát a javaslatot egyébként sokan a nép riposztjának értékelik a politika felé: „ha ők folyamatosan kicsesztek velünk, itt az ideje visszavágni”. Míg más vélemények szerint „ez egy lehetőség, hogy megvédjük az adóként befizetett pénzünket”.

Siker és bojkott?

A hatszázezret sehogy nem lehetett kevesebbnek nézni kétszázezernél, így minden galiba nélkül meghagyták az alábbi kérdés népszavazáson való kiírását: "Egyetért-e ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?".

Nagy ellen-kampányra se lehet számítani, hisz bármelyik párt politikai öngyilkosságot követne el azzal, ha a NEM-re buzdítaná választóit. Ezzel nyíltan azt üzenné a nép felé: továbbra is mutyizni akarunk. A kérdés csak akkor bukhat meg, ha nem megy el az ország lakosságának a fele. A politika pedig erre játszik.

A házbizottság március 19-én ült össze is ült a házbizottság, abban a kérdésben, hogy a pártok támogatnak-e némi törvénymódosítást azért, hogy a kérdésre az EP választásokkal együtt lehessen szavazni - ezzel megspórolva 5 milliárd forintot. A válasz természetesen: nem. Válság ide vagy oda, "fontosnak tartják, hogy más megfontolás ne befolyásolja a választópolgárt döntésének kialakításában" - mintha az átlagember nem lenne annyira értelmes, hogy egy kérdés helyett két kérdésre feleljen egy ikszel. Természetesen a Fidesz előrehozott választásánál megszavazták volna, ha történetesen előrehozott lett volna. Furcsa, nem?

Nem. Inkább következetes. Ugyanis a parlamenti székekben elkényelmesedő politikusok nagyon nem akarják hogy a jövedelmük nagy részét kitevő költségtérítés tiszta és átlátható legyen - mert akkor az erősen lecsökkenne. Abban bíznak, ha a két dolog nem egyszerre lesz, akkor nem megy el elég ember szavazni, így az egész kezdeményezés érvénytelen lesz. Az se nagyon érinti meg őket, hogy ekképp az EP-re sem megy el annyi ember, így a Jobbiknak - aktívabb szavazótábora miatt - nőnek az esélyei.

Seres in action

A politikai apátia ellen
Az országgyűlési választásokig nagyon sok rendezni valójuk lenne a pártoknak. Meg kellene egyezni végre a kisebb parlamenti létszámban (mindegyik ezt ígérte 4 éve!), a képviselők visszahívhatóságában, a pártfinanszírozás megszüntetésében, az önkormányzati rendszer átalakításában, stb. stb. Ezeket évek óta ígérik, mi meg évek óta várjuk. Csakhogy vészesen fogy a türelmünk.
Az ember nézi, hallgatja, olvassa a híreket, és az a maradék kis optimizmusa is elmegy. Legyint egyet – ilyenek a politikusok. Hát nem! Őket mi választottuk! Tessék, számoltassuk el őket, kérjük számon az ígéreteiket – de most már komolyan! (részlet Seres Mária blogjából)
Seres Mária ezt nem hagyta annyiban, és mind a négy parlament párt frakcióvezetőjének (nem, a KDNP-re nem szánt külön időt) írt egy levelet, hogy legyenek szívesek az országnak spórolni 5 milliárdot, és hozzák már szóba ezt a Parlamentben. Ugyanis bármelyik párt bármelyik politikusa benyújthatna egy beadandót eme szent céllal - az egyénből hős lenne, a pártjának pedig hozna némi szavazót - de még a függetlenek sem hajlandóak erre (talán félnek a munkatársi lincseléstől). Bár a sikert ekkor is árnyalja, hogy ehhez a választási törvényt keljen módosítani, amihez 2/3-os többség kell. Várhatóan április 14-én hoz az országgyűlés határozatot a népszavazásról, majd ezután a köztársasági elnök jelöli ki a referendum időpontját.

Seres szerint a kezdeményezésének nem lett volna ekkora sikere, ha párt állt volna a kérdés mögött. Őt egyébként több kisebb párt is megkereste, hogy legyen kampányemberük, de semmi ilyesmit nem vállal el, míg a kérdés le nem záródik. Újabb kezdeményezéséhez, amely a képviselői és polgármesteri tisztség összeférhetetlenségét taglalja, már elindult az aláírásgyűjtés - a képviselők visszahívhatóságára pedig hamarosan indul.

Ha minden így megy tovább, még a végén tényleg a nép reformálja meg az országot. Persze ehhez, az emberek fele is kell, így bármit is eszelnek ki odafenn, tessék elmenni szavazni. Most legalább mi dönthetünk - így rajtunk a felelősség is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását