2024. április 26. - Ervin

Az ombudsman a saját hivatalát is megsarcoltatná

Szabó Máté szerint a magyar országgyűlési biztosi rendszer drága és pazarló, ezért érdemes elgondolkodni egy olyan struktúrán, amelyben egy biztos és azok tematikus helyettesei működnének; az általános ombudsman erről az MTI-nek nyilatkozott.
2009. április 3. péntek 07:55 - HírExtra
Szabó Máté emlékeztetett, az ombudsmani rendszer átalakításával kapcsolatban többször javasolta a gyermekjogi és egészségügyi biztosi intézmény felállítását. A közben kialakult gazdasági válság azonban szűkösséget hozott a közszférában.

A válság idején - mint mondta - mindenkinek gondolkodnia kell azon, hogyan tudja a saját területén a forrásait hatékonyabban felhasználni. "Itt áll Magyarország a pénzügyi, gazdasági és hitelválság közepén a lyukas nadrággal és felmutatja azt a biztosi rendszert, ami sehol nincs a világon, és a legdrágább és a legpazarlóbb" - fogalmazott az általános ombudsman.

Mint kifejtette, különbséget kell tenni a parlament által választott és a neki felelős országgyűlési biztosok és az ombudsmanok között. Szabó Máté szerint már attól olcsóbb a rendszer, ha nem tartanak négy biztost miniszteri rangban.

Azt mondta, érdemes elgondolkozni azon felvetésről, hogy a jelenlegi rendszer helyett egy országgyűlési biztos működne a tematikus helyetteseivel, akik között át tudja strukturálni a forrásokat az adott kihívások alapján. Megengedheti-e magának Magyarország most, hogy negyven ember foglalkozzon környezetvédelemmel és egy-kettő a válsággal, valamint annak következményeivel - tette fel a kérdést Szabó Máté.

Az általános ombudsman szerint ezekről a kérdésekről beszélni kellene, de - mint mondta - úgy látja, hogy a javaslatával kapcsolatban nincs vitakészség. (Szabó Máté a Figyelőnet újságnak azt mondta, hogy mandátuma lejárta után Sólyom László köztársasági elnök alkalmas lenne az egységesített rendszerben országgyűlési biztosnak.)

Szabó Máté az MTI-nek kitért arra is, hogy kisebbségi ombudsman mint országgyűlési biztos sehol nincs a világon, ezt a tevékenységet általában helyettes ombudsmanként végzik.

"Akkor én megkérdezem, ez az önállóság mit hozott a kisebbségek számára?"
Szabó Máté az intézmény egységesítéséről szóló elképzelését a Népszabadságban tette közzé. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, közvetítve egyúttal Jóri András adatvédelmi és Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának véleményét is, az MTI-nek akkor úgy nyilatkozott: "Ez az anyag szakmailag és emberileg is annyira szánalmas, hogy úriember nem minősíti".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását