2024. április 20. - Tivadar

Az ombudsman egyel feljebb lépett

A Fővárosi Főügyészséghez, a fővárosi főjegyzőhöz és az ÁNTSZ-hez fordult a soroksári, vizsgálata szerint kegyeletsértő módon kiürített temetők ügyében a kisebbségi ombudsman.
2009. március 27. péntek 11:52 - HírExtra
Kállai Ernő elmondta, a kerületben az északi és a déli temető kiürítésével kapcsolatban merültek fel problémák. A Középtemető utcai sírkert területére pedig, amelyet vélhetően szintén nem, vagy csak részben ürítettek ki, azóta lakóparkot építettek, így az ottani jogsértések már nem tárhatók fel és nem orvosolhatóak. A Középutcai temetőt tíz éve adta el az önkormányzat egy építési vállalkozónak, és a sírkert helyén azóta egy 22 lakásos lakópark áll.

A 7200 négyzetméteres területű déli temető és az északi, Szentlőrinci úti temető - amelyhez 27 ezer négyzetméternyi terület tartozik - kiürítését 1985-ben és 1986-ben is meghirdették, de azt a Fővárosi Temetkezési Intézet nem végezte el.

A sírkertekben főleg azoknak a sváboknak a hozzátartozói nyugodtak, akiket a II. világháború idején Németországba telepítettek, így nem volt, aki továbbgondozza a sírokat. Kutatások szerint ez több mit hat és fél ezer embert jelent.

Kállai Ernő emlékeztetett, a jogszabályok értelmében a temetők területét csak kiürítés után lehet más célra hasznosítani, ennek ellenére az önkormányzat a területet haszonbérbe adta, majd a Szentlőrinci sírkertet elidegenítette. Az Állami Számvevőszék és a Fővárosi Főügyészség a szerződést 2007-ben megsemmisítette. A soroksári önkormányzat még ugyanebben az évben pályázatot írt ki a Szentlőrinc úti temető kiürítésére, és a közbeszerzési pályázaton éppen az a cég nyert, amelynek vezetője egy érvénytelen szerződéssel megvásárolta a területet. A kisebbségi ombudsman szólt arról is, hogy a déli temető területe rendkívül elhanyagolt lett, ma illegális szemétlerakóként használják.

Az egykori soroksári sváb temetők felszámolásával kapcsolatos vizsgálat megállapította: a temetők kiürítését, az elhunytak exhumálását, az e téren tapasztalatokkal nem rendelkező cég közel 54 millió forintért végezte el, és a hamvasztást egy máig ismeretlen cégre bízta.

A mai napig nem lehet tudni, ki, hol és milyen körülmények között végezte el az exhumált emberi maradványok elhamvasztást és mi lett a hamvak sorsa - mondta a kisebbségi ombudsman. Hozzátette azt is, hogy a kiürítés sem volt szakszerű, mert még idén márciusban is emberi csontokat lehetett látni a területen, a maradványokat zsákokban és exhumaládákban tartották. Az önkormányzat pedig az elmondottak ellenére kifizette a cégnek a bruttó 53 millió 964 ezer forint munkadíjat.

A kisebbségi ombudsman közölte: valószínűleg a cég a sírnyitáshoz sem szerezte be az ÁNTSZ engedélyét, így a nem jogszerű exhumálás lefolytatása miatt kérdéses, hogy a sírkert jogi szempontból kiürítettnek minősíthető-e.

Kállai Ernő szerint a XXIII. kerületi önkormányzat megsértette a kisebbségi jogokat, ezért bocsánatot kell kérnie a német kisebbségtől. A vizsgálat a XXIII. kerület önkormányzat felelősségét is megállapította, mert nem ellenőrizte az exhumálás lefolytatását. Azt is kéri az országgyűlési biztos, a területen lévő maradványokat és tárgyi emlékeket gyűjtsék össze, és állítsanak fel számukra méltó sírhelyet, vagy hozzanak létre emlékkertet.

Az ombudsman arra kérte a fővárosi főjegyzőt, vizsgálja meg, az exhumálás és a hamvak szétszórása jogszerűen történt-e, a kiürítést végző cég beszerezte-e a szükséges engedélyeket, valamint fogaljon állást, jogi értelemben kiürítettnek tekinthető-e a sírkert. Az ÁNTSZ-től arra vár választ az országgyűlési biztos, hogy a hamvak szétszórásakor, a jogszabályi előírás szerint, a szervezet szakemberei jelen voltak-e, valamint indítsanak vizsgálatot a temetkezési jogszabályok megsértése miatt.
Kállai Ernő arra kérte a fővárosi főügyészt, polgári és büntetőjogi szempontból is indítson vizsgálatot az önkormányzati szerződés megkötése és a munkabér kifizetése miatt.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa azt is elmondta, a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi, hogy kegyeltsértés miatt akkor is eljárást lehessen indítani, ha az elhunytnak nincs fellelhető hozzátartozója, aki eljárást kezdeményezhetne.
A vizsgálati jelentést ismertető sajtótájékoztatón a soroksári sváb közösség tagjai, civil szervezeti vezetők, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának vezetői is megjelentek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását