2024. május 20. - Bernát, Felícia

Javult a megítélésünk

Jelentősen csökkent a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése a csütörtöki londoni kereskedésben - vagyis javult a magyar adósság megítélése.
2009. április 3. péntek 06:33 - HírExtra
A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél elmondták: a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a késői londoni kereskedésben 5,082 százalék volt középárfolyamon, az 5,40 százalékos előző záró után.

Az elmúlt egy hónap egészét tekintve is jelentősen javult a magyar CDS-árfolyam, azzal együtt is, hogy március utolsó napjaiban a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service hitelminősítők szinte egyszerre rontották a magyar adósosztályzatot.

A CMA DataVision március elején még 6,30 százalékos magyar CDS-árazásokat mért; ez az eddigi csúcspont.

A csütörtöki határidős árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása évente valamivel több mint 508 ezer euróba kerül, a március első kereskedési napjain kért 630 ezer euró helyett. Ezek az árazások messze járnak a súlyos stresszhelyzetűnek, vagy magas törlesztési kockázatúnak tartott adósok aktuális CDS-középárfolyamaitól.

A CMA DataVision csütörtökön közzétette a G20-országokra kidolgozott CDS-árazási táblázatát, amelyet Argentína vezet, 38,40 százalékos aktuális adósságtörlesztési biztosítási díjjal. A cég számítási modellje szerint ez arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 87,21 százalékos kumulatív valószínűséggel árazza Argentína mint szuverén adós nem fizetővé válását öt évi távlatban.

A lista alján Németország áll 0,566 százalékos aktuális CDS-díjjal; ez az alkalmazott matematikai modell alapján 4,9 százalékos kumulatív német szuverén nem teljesítővé válási valószínűséget jelez az irányadó ötéves határidőre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását