2024. május 11. - Ferenc

Az IMF a fő kérdés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mozgósítható tőkekészletének jelentős feltöltése és a pénzügyi szektor - főleg a jelenlegi válság kitörése óta sokat ostorozott fedezeti alapok - jóval szigorúbb szabályozása szerepel a 19 vezető ipari és fejlődő ország, valamint az EU alkotta G20-csoport csütörtöki londoni csúcstalálkozójának fő napirendi pontjai között.
2009. április 2. csütörtök 08:27 - HírExtra
Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök már a csúcsértekezlet érdemi munkanapja előtt, kettejük külön londoni minicsúcsán közös és hajthatatlannak tűnő álláspontra jutott abban, hogy meg kell állapodni az adóparadicsomokkal szembeni fellépésről.

A határozattervezetről még csütörtök hajnalban is folyó szakértői tárgyalásokon a BBC értesülése szerint "konszenzushoz közeli" helyzet alakult ki egyebek mellett a fedezeti alapok ellenőrzés alá vonásának szükségességéről.

A Financial Times már a hétvégén közölt egy kiszivárogtatott - a londoni üzleti napilap forrása szerint szinte véglegesnek tekinthető - nyilatkozattervezetet, amely szerint a Húszak kötelezettséget vállalnak a piacok és a pénzügyi intézményrendszer reformjára, valamint a hatékony szabályozás és az erős globális intézményrendszer kialakítására, annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló válság a jövőben ne fordulhasson elő. A lap által ismertetett változat szerint a csúcsértekezleten egyezség jön létre az IMF tőkekészletének megemeléséről is, szükség esetén a piacról felvett hitelekkel.

Simon Johnson, az IMF volt főközgazdásza a Financial Timesnak nemrég azt mondta: a valutaalap akkor lehetne komoly globális szereplő, ha lenne például kétezer milliárd dollárja. Johnson szerint elég egy vagy két igazán nagy, segítségre szoruló ország ahhoz, hogy az IMF jelenleg meglévő pénze elfogyjon.

A csütörtöki csúcsot előkészítő angliai pénzügyminiszteri értekezlet közös közleménye ugyanakkor egyértelmű utalást tartalmazott arra, hogy a G20-országok felügyeleti, ellenőrző és válságmegelőző szerepet is szánnak a valutaalapnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását