2024. május 17. - Paszkál

Örökké tarthat a romantikus szerelem

A közhiedelem azt tartja, hogy a hosszútávú kapcsolatokban a szenvedélyes románcot idővel felváltja a szeretetteljes barátság, azonban egy új kutatás szerint ez mégsincs így. Az új szerelemmel együtt járó megszállottság és lángolás idővel megfakul, ám a r
2009. március 29. vasárnap 18:05 - HírExtra
Bianca Acevedo, jelenleg a Kalifornia Egyetem doktorandusza, a tanulmány szerzője szerint igenis érezhet valaki romantikus szerelmet, vágyat, szexuális érdeklődést olyasvalaki iránt, akivel már sok-sok éve van együtt, a romantikus szerelem továbbá pozitív egészségi hatásokkal is jár. Egy kapcsolat korai szakaszában sok a bizonytalanság és a szorongás, amely a hosszútávú kapcsolatokban már nincs jelen, azonban ott magasabb az elégedettség foka.

A vizsgálatban 25 korábbi, a rövidebb (4 évnél kevesebb ideig tartó) és hosszabb távú (10 vagy több év) kapcsolatokat firtató kutatás anyagait elemezték, továbbá saját vizsgálatukba 150, átlagosan több, mint 8 éve együtt levő párokat vontak be. Kiderült, hogy az intenzív, elkötelezett és szexuális érdeklődéssel járó romantikus szerelem létezik a hosszútávú kapcsolatokban, továbbá minél erősebb ez a szerelem, annál elégedettebbek a kapcsolatban élők.

Dr. Virginia Sadock, a New York Egyetem Langone Egészségügyi Központ Szexualitás és Szexterápiás programjának vezetője szerint a hosszútávú kapcsolatokban a romantikus szerelemhez sok munka szükséges. „Ha kapcsolatban él valaki, a kezdeti eufória elmúltával is öröm szerelmesnek lenni.”

Ha a szikra kihunyni látszik, a szakértők azt tanácsolják, szakítsunk időt egymásra, találkozzunk új helyeken, nézzünk figyelmesen a másikra. Ha valaki ráébred, hogy egy jó ideje nem élt házaséletet, figyeljen oda erre és tegyen ezellen valamit.
Forrás: Medipress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását