2024. május 3. - Tímea, Irma

Dávid szerint két jelöltet bejuttatnak az EP-be

Két biztos képviselői hellyel számol az MDF az európai parlamenti választásokon - mondta Dávid Ibolya pártelnök az MTI kérdésére az MDF kampánynyitóján szombaton, Budapesten.
2009. március 29. vasárnap 08:42 - HírExtra
"Kettő biztos képviselői helyre számít a Magyar Demokrata Fórum az európai parlamenti választáson. (...) Én az ötödik helyet azért vállaltam, mert remélem, hogy egy nagyon jó szereplés esetén a negyedik helynél megáll a listánk" - mondta Dávid Ibolya a kampánynyitón tartott sajtóértekezleten az MTI kérdésére. A pártelnök hozzátette: ő maga "nem kacérkodik" az európai képviselőséggel.

Szombati kampánynyitó beszédében Dávid Ibolya kiemelte: ez a választás ugyanolyan mérföldkő lehet az MDF történetében, mint a 2004-es európai parlamenti választás.
A pártelnök szerint Magyarország az elmúlt hónapokban történelmi fordulóponthoz érkezett. A világon végigsöprő pénzügyi és gazdasági válság egyértelműen bebizonyította, hogy a sokévi felelőtlen politika ténykedése nem múlhat el nyomtalanul. Hamarosan véget ér a mellébeszélés korszaka, a törésvonal egyre erőteljesebb a populisták és a realisták között - emelte ki.



Felelősség terheli a kisebbségi kormányt és a kisebbségi kormány megalakulása óta a tehetetlen ellenzéket is. Hiába fenyegeti Magyarországot az államcsőd veszélye, a két nagy párt még mindig nem képes végrehajtani józan és felelős fordulatot - hangsúlyozta Dávid Ibolya beszédében.

A pártelnök szerint a Fidesz továbbra sem képes az ország érdekeit a sajátja elé állítani, és homályos utalások helyett a tettek mezejére lépve közreműködni a válság kezelésében. A legnagyobb támogatással bíró pártként a Fidesz abban érdekelt, hogy a szocialisták által összehozott kormány "béna kacsaként", hibát hibára, kudarcot kudarcra halmozva "vigye el a balhét" 2010-ig - vélte Dávid Ibolya.

Az a "siralmas verbunkostánc" pedig, amit az elmúlt napokban a miniszterelnök személyének kiválasztásáért járnak a szocialisták és a szabad demokraták, egy dologra világít rá: ezzel a magatartással napról-napra iratkoznak ki a komolyan vehető politikaformáló erők közül - mondta Dávid Ibolya.

A tehetetlen pártok között ma a Magyar Demokrata Fórum az egyetlen erő, mely valódi alternatívát mutat fel. Az MDF tudja, mit kell tenni. "Mi vagyunk az a párt, mely válság idején képes valódi elképzelésekkel és valódi válságkezelő szakemberrel fellépni" - tette hozzá a pártelnök.

Az elmúlt héten világossá vált, hogy a magyarok számára két út, két választás maradt: az egyiket a Magyar Demokrata Fórum, a másikat a Fidesz képviseli. Az egyik az őszinteség, a másik a könnyű álmok és a programtalanság útja - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Az MDF ki meri mondani, hogy "a válságból kivezető út nem mézeskaláccsal van kikövezve" - tette hozzá a politikus.



Bokros Lajos, az MDF EP-listájának vezetője beszédében kiemelte: nagyon fontos, hogy a magyarországi válságkezelésre olyan programot állítson az MDF, amely hiteles, szakmailag minőségi, elemeiben összehangolt, ellentmondások "nem nagyon hemzsegnek benne".

Válság van, és ezt a válságot nem lehet kizárólag a nemzetközi gazdasági krízis számlájára írni - húzta alá.
"A hajónak fordulnia kell, mégpedig a jó irányba: el az üres, olcsó, populista, demagóg ígéretektől a felelős, tapasztalt, hiteles, eredményekkel már bizonyított kultúra és politizálás irányába" - hangsúlyozta Bokros Lajos, az egyik budai rendezvényhajón tartott kampánynyitón.

Az EP-jelölt szerint a mostani válságban az Európai Unió bebizonyította, hogy "olyan magasabb rendű civilizációs keret", amely képes megvédeni a tagállamait a saját hibái következményeitől is. Az EU nélkül Magyarország tavaly októberében csődbe ment volna - mutatott rá.

Az EP-lista második helyén álló Habsburg György felszólalásában hangsúlyozta: erős magyar lobbira van szükség az Európai Parlamentben. A mostani válságban mindenkinek át kell gondolnia, hogy hogyan tud segíteni Magyarországnak - fűzte hozzá.
Habsburg György reményét fejezte ki, hogy magas lesz a részvétel az európai parlamenti választásokon



Herényi Károly, az MDF országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a mostani a remény kampánya lesz. Ez a kampány utat mutat, hogy miként lehet ebből a reménytelen helyzetből az országnak és egész Európának "kikecmeregnie" - mondta a volt frakcióvezető.

A szombati kampánynyitón az egyik elnökségi tag becslése szerint körülbelül ötszázan vettek részt politikusok és közéleti személyiségek mellett több diplomata is megjelent. Ott volt Lengyel Zoltán és Császár Antal parlamenti képviselő is. A megszűnt MDF-frakció tagjai közül Hock Zoltán, Csáky András és a Katona Kálmán azonban nem vett részt az EP-kampánynyitóján és nem volt ott Boross Péter sem.

Az MTI helyszíni információi szerint többen közülük nem is kaptak meghívót a rendezvényre. Dávid Ibolya pártelnök azonban ezt cáfolta: szerinte mindannyian kaptak meghívót, és nem tudja, hogy ezek a politikusok miért nem vettek részt az eseményen.
A négy képviselő közül az MTI-nek Katona Kálmánt sikerült elérnie. A politikus azt mondta: azért nem vesz részt a rendezvényen, mert "nem ért egyet az egész konstrukcióval", nemcsak Bokros Lajos jelölésével, de a teljes EP-listával nem sem.
"Amit most csinál a nő, azzal én nem értek egyet, ezért nem járok ezekre a rendezvényekre" - fogalmazott Katona Kálmán.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását