2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elkapták a MOM Parkos gyújtogatókat

Két férfit vett őrizetbe a rendőrség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek még január 5-én a MOM Park bevásárlóközpontnál egy kávézó kirakatába hajtott autó felgyújtásában - jelentették be a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai csütörtöki sa
2009. március 26. csütörtök 12:55 - HírExtra
A rendőrök közlése szerint a szervezett bűnözői körökhöz tartozó két budapesti férfit csütörtökön vették őrizetbe, egyikük sem tett beismerő vallomást.

Schön Péter, a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője ismertette: január 5-ére virradó éjszaka, hajnali fél háromkor a XII. kerület Alkotás úton levő üzletközpont földszinti kávézójának kirakatába egy személyautó rohant bele. A sofőr kiszállt a kocsiból, majd a kocsit felgyújtotta. A tűz átterjedt az üzlethelyiség berendezéseire is, és ezzel közveszélyhelyzet alakult ki. A lángokat a tűzoltók és az üzlet tűzoltó-berendezései fékezték meg.

A sofőr elfutott, és egy közelben várakozó kocsiba beszállva társával együtt elmenekült. Egy járőrpáros meglátta őket, és - bár nem tudta, hogy milyen bűncselekményt követtek el a járműben ülők - megpróbálták feltartóztatni a kocsit. A Budaörsi út mentén azonban a kis utcákban szem elől tévesztették a menekülő autót.

Schön Péter kitért arra is, hogy a rendőrség nagy erőkkel kezdett nyomozásba az ügyben, és bár még nem ismert a tűzvizsgálat eredménye, azt már az elsődleges adatok alapján is tudták, hogy szándékos gyújtogatás történt. Már a nyomozás elején megállapították, ki a kocsi tulajdonosa, őt és az üggyel kapcsolatba hozható további személyeket tanúként hallgatták ki.

A főosztályvezető szerint a nyomozás szerdán érkezett el olyan stádiumába, hogy két embert őrizetbe vettek. Kérdésre válaszolva azt mondta: egy tanúvallomás révén jutottak el a gyanúsítottakhoz.

Gulyás Imre rendőr őrnagy, a BRFK osztályvezetője brutálisnak nevezte a bűncselekmény kivitelezését, közlése szerint már a nyomozás elején látni lehetett, hogy nem átlagos elkövetőkkel van dolguk. Hozzátette: erre utalt többek között a cselekmény végrehajtása és az, hogy tudatosan készültek, benzineskannát, fáklyát vittek magukkal. Szintén "forgatókönyvszerű" kivitelezésre utal menekülésük módja - mondta a rendőr őrnagy.

A rendőrök számára már az elején nyilvánvalóvá vált, hogy a tanúk megpróbálják tévútra vinni a nyomozókat - fogalmazott Gulyás Imre, aki szerint eleinte több bűnözői csoport is képbe került az ügyben. Ezeket a dezinformációkat a tárgyi bizonyítékok - videofelvételek, DNS-minták - alapján igyekeztek kizárni a nyomozásból.

A gyanúsítottak által képviselt csoporthoz nagyjából egy hónap elteltével jutottak el a rendőrök - mondta Gulyás Imre, aki szerint ekkor még nem volt elegendő információ a gyanúsítottak ellen. A nyomozás során a két férfi - a 47 éves B. György és a 44 éves T. György - kapcsolatrendszerét feltérképezték, egyiküket tanúként többször ki is hallgatták. B. Györgyöt a rendőrségen, T. Györgyöt a lakásában, a terrorelhárító szolgálat segítségével fogták el. A két férfit közveszélyokozás bűntette miatt őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat.

Az MTI kérdésére Schön Péter, a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője az indítékról nem kívánt nyilatkozni, csak annyit mondott: vannak információk arról, hogy a bűncselekmény más személyek, csoportok ellen irányult.

Szólt arról is, hogy az utóbbi időszakban - és ebben a konkrét esetben is - felmerült, hogy szervezett bűnözői körök megpróbáltak presszionálni, fenyegetni az eljáró rendőröket annak érdekében, hogy az ügy nyomozása más szervekhez kerüljön. Az MTI kérdésére, hogy miért érdekük ez, Schön Péter azt válaszolta: valószínűnek tartja, hogy többek között az lehet a céljuk, hogy egy eredményesebb egységtől elkerüljenek egy olyan egységhez, amelynél nincs meg minden, az ügy sikeres felderítését eredményező információ. Hozzátette: a most történtek miatt az ügyészséghez fordultak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását