2024. április 26. - Ervin

Farkas nem lesz a romák vezére

Visszautasítja és nevetséges próbálkozásnak tartja a Lungo Drom elnöke az MCF Roma Összefogás Párt elnökének azon kezdeményezését, hogy vállalja el a roma párt európai parlamenti (EP) választási listájának vezetését.
2009. március 25. szerda 13:45 - HírExtra
A www.romnet.hu az MCF elnökségi tagjaitól szerzett információkra alapozva a hét elején azt írta, Kolompár Orbán, az MCF Roma Összefogás Párt és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke arra készül, hogy felkéri a Fidesszel szövetségben lévő Lungo Drom elnökét, Farkas Flóriánt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, vállalja el a roma párt EP-választási listájának vezetését.

Kolompár Orbán csütörtökre négyszemközti találkozóra hívta a Lungo Drom elnökét, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a cigányságot ért támadásokkal kapcsoltban, értékeljék az aktuális politikai helyzetet, külön hangsúllyal a júniusi EP-választásokat és a 2010-es országgyűlési választásokat illetően.

Farkas Flórián az MTI-nek küldött szerdai közleményében úgy fogalmazott: a médiából ismert kezdeményezést visszautasítja, ugyanakkor szánalmas és nevetséges próbálkozásnak tartja.

Megjegyezte: a Lungo Dromnak, így rajta keresztül a magyarországi cigányságnak a Fidesszel való megállapodás alapján van európai parlamenti képviselőjelöltje Járóka Lívia személyében, aki a Fidesz-lista biztos befutónak számító hetedik helyén áll.
A cigányságot ért jogsértések kezelésével kapcsolatban a roma szervezet elnöke úgy fogalmazott, végzik a feladatukat, és hozzátette: múlt pénteken személyes egyeztetést folytattak Miskolcon az országos rendőrfőkapitánnyal és a polgárőr szövetség elnökével. A találkozón a régió cigány kisebbségi önkormányzatai is részt vettek, ellentétben Kolompár Orbánnal - hívta fel a figyelmet.

Farkas Flórián szerint a cigánypolitika jelenlegi helyzetén csak abban az esetben lehetne változtatni, ha az OCÖ elnöke lemondana tisztségéről, vagy feloszlatná a testületet, és új választásokat tartanának.

Megemlítette, 2007-ben a Lungo Drom nyert ugyan az országos önkormányzati választást, de a "kormányzat politikai döntéséből eredően, balkáni és törvénysértő módon" Kolompár Orbánt helyezték az elnöki székbe, a kormányzat így elérte célját, lezüllesztette és teljesen tönkretette a cigánypolitikát.

Kolompár Orbán az MTI megkeresésére hétfőn azt mondta: hivatalos döntés még nincs arról, hogy az MCF indul-e az EP-választáson, mert, mint mondta, erről az országos választmány a hétvégi ülésén dönt. Farkas Flórián esetleges jelöléséről annyit mondott: "lehet ilyen forgatókönyv is".

A roma párt vezetője hangsúlyozta: az OCÖ és az MCF Roma Összefogás Párt elnökeként is széles körű társadalmi összefogást hirdet, és úgy véli, "ha a roma politikusok valóban a cigányság érdekeit akarják képviselni, és pártpolitika fölé akarják helyezni a roma ügyet, akkor félreteszik korábbi sérelmeiket, és egy emberként állnak ki a romák érdekei mellett, felsorakozva a roma zászló alatt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását