2024. május 5. - Györgyi

Naná, hogy a szocik a listás rendszert akarják

A racionális megoldás az arányos, tisztán listás választási rendszer - jelentette ki Wiener György (MSZP) az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában kedden a parlamentben.
2009. március 24. kedd 15:02 - HírExtra
A kormánypárti politikus kiemelte: a vegyes választási rendszertől búcsút kell venni, és vagy egy tiszta egyéni választókerületi szisztémát, vagy pedig egy arányos listás megoldást kell kialakítani.

Hangsúlyozta: mihelyt azt mondja a kormány, hogy 199 fő legyen a parlament létszáma, akkor kiderül, hogy az ellenzék nem hajlandó a kompromisszumra, és nem fogadja el a tisztán listás választási rendszert.

Hozzátette: ebből adódik, hogy nincs esélye annak, hogy a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, és létrejöjjön a kisebb parlament.


Felidézte: Antall József még 1989-ben azt mondta, hogy lehetetlen 300 fő alatti parlamentnél a vegyes választási rendszert érvényesíteni.
A racionális megoldás az arányos, tisztán listás választási rendszer - jelentette ki.
Megemlítette, hogy az arányos listás rendszer az EU tagállamainak többségében már létezik, és stabilan működik. Hollandiát hozta fel példának, ahol 27 év alatt mindössze három miniszterelnök volt hatalmon, így, mint mondta, nem mondható, hogy a rendszerben ne lenne stabilitás.

Wiener György felidézte: a javaslat szerint 176 országgyűlési képviselőt közvetlenül megyei és fővárosi listáról választanának, további 23 képviselőt pedig az országos listáról a töredékszavazatok szerint.

Mivel az SZDSZ nem állított vezérszónokot, Áder János az Országgyűlés alelnöke az általános vitát elnapolta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását