2024. március 29. - Auguszta

Nagy családdal, házi állatokkal az allergia ellen!

A végső gyógymód még nincs meg az allergiás megbetegedésekre, de a tüneteket lehet enyhíteni, és a megelőzését is lehet szorgalmazni.
2009. március 16. hétfő 19:09 - Kővári Adrienn
Alig tudtuk kivárni, hogy végre kisüssön a nap, és a hónapokig tartó hidegnek és szürkeségnek végre vége legyen. Eljött a tavasz! Nyílnak a virágok, színekbe, és illatokba borul az egész ország. Itt ütköznek meg sokan, mert jó idő ide vagy oda, a virágok, és egyéb növények a polleneket is elhozzák, amik az allergiás betegek legnagyobb ellenségei.

Sokan tavasszal sem teszik messzire a zsebkendőket. Napjainkban egyre többen tapasztalnak magukon allergiás reakciókat, akkor is, ha évekig semmi bajuk sem volt, ez sajnos egyre jellemzőbb. Emiatt nem mindenki ismeri fel elsőre, hogy allergiától szenved.

A tünetek nagyon hasonlítanak az egyszerű náthára. Orrfújás, tüsszögés kíséri, de akár kiütések is jelentkezhetnek a bőrön. Gyakori, hogy a betegnek begyullad a szeme, viszket és könnyezni kezd.

Ez egy szezonális betegség, ami leginkább tavasszal fordul elő, de ha állatra, vagy porra vagyunk érzékenyek, akkor az év minden szakában ki vagyunk ennek téve. A tudomány mai állása szerint sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet az allergiát, de a tudósok dolgoznak rajta. Egy hónapja arról számoltak be a kutatók, hogy megtalálták a mogyoró allergiára a gyógymódot. Manapság minden harmadik ember szenved tőle az országban, és ez a létszám egyre csak nő.

Hogyan védekezzünk az allergia ellen?

Fényterápia
pár éves gyógymód, ami jól működik, de csak az enyhébb tüneteket képes kezelni. Azokat akár véglegesen is megszüntetheti, és csak pár kezelésről van szó. Azért is jó ez, mert a fényterápia által, az immunrendszer, úgymond megtanulja, hogyan védekezzen az allergia ellen, ezért akár életünk végéig is tünetmentesek lehetünk.
Ajánlatos sűrűn takarítani a lakást, portalanítani. Ha állatokra vagyunk érzékenyek, akkor sajnos őket is kerülni kell. A stressz is lehet a kiváltó ok, így szakemberhez is érdemes fordulni, hogy megtanuljuk kezelni a nehéz helyzeteket.

Használhatunk orrsprayt, különböző gyógyszereket, vagy szemcseppeket. Szerencsések azok, akik csak enyhébb allergiától szenvednek, ugyanis számukra van egy másik módszer is, amivel enyhíthetik a tüneteket, hiszen senki sem szeret állandóan gyógyszerektől függni. Ez a fényterápia, ami helyileg hat a nyálkahártyán, és hosszantartó védelmet nyújt a kellemetlen panaszok ellen. Fájdalommentes kezelés, és mellékhatásai sincsenek.

Mielőtt bármilyen kezelést, vagy gyógyszer szedését elkezdenénk mindenképp orvoshoz kell fordulnunk, mert abszolút nem mindegy, hogy mire vagyunk allergiásak, és mennyire. Ettől függően kapjuk meg a szükséges eszközöket, hogy panaszainkat enyhíthessük.

Mitől terjed az allergia?


Az allergiás betegségek örökletes hajlamra vezethetőek vissza, bár ettől függetlenül nem fog mindenki megbetegedni. Több tényező együttes hatása szükséges ahhoz, hogy kialakulhasson. Az is sokszor előfordul, hogy valaki egy allergiás vizsgálat során mutatja a tüneteket, de amúgy semmi baja sincsen, és életében egyszer sem betegszik meg. Csakis a hajlam örökölhető, és nem fertőző.

Kutatások bebizonyították, hogy az a család, ahol a szülők, nagyszülők allergiásak valamire, sokkal nagyobb százalékban lesznek a gyermekek is betegek. De a betegség terjedését a környezeti tényezők okozzák.

Nem sikerült alátámasztani azt az állítást, hogy a magas légszennyezés okozná a betegséget, de ez még nem egy elvetett ötlet. Több nagyvárost is vizsgáltak, s a tiszta levegő, vagy a szennyezett légkör nem befolyásolta a betegek növekvő számát.

Amivel meg lehet előzni a kialakulását

A falusi élet viszont egyértelműen védelmet nyújt a betegség ellen. Ha gyermekkorunktól kezdve érintkeztünk kutyával, macskával, akkor kevesebb az esélye, hogy allergiásak legyünk rájuk. Fordított esetben, ha sosem volt háziállatunk, de később mégis lesz egy cicánk, akkor könnyen megeshet, hogy mutatni fogjuk a tüneteket.

Állítólag egy többgyermekes családban az idősebb testvér szintén védi a kisebbet a betegség ellen. Az is segít kialakítani a betegséget, hogy a pici babákat túlságosan védik mindenféle baktériumtól, így immunrendszere nem épül ki olyan jól, ezért van az, hogy egyes emberek túlságosan hajlamosak a betegségekre, így van ez az allergiánál is.

Nem tanácsos az sem, ha az anyuka szinte burokban neveli fel a gyermekét, és óvja minden kosztól, mert azzal szintén nem lesz eléggé ellenálló a gyermek szervezete. Meg kell találni a középpontot.

Ha összességében áttekintjük a fentebbi sorokat, akkor arra jutunk, hogy, ha nem is függ össze az allergia kialakulása a légszennyezéssel, biztos, hogy nem tesz neki jót. A friss, falusi levegőn kevésbé vagyunk veszélynek kitéve. A gyenge immunrendszerű emberek hajlamosak a megbetegedésre, és akkor is fenyeget minket az allergia, ha egykék vagyunk, és még sosem volt állatunk. Ha pedig a felmenőink között vannak allergiások, akkor örököltük a hajlamot.

Az allergia sok ember életét megkeseríti, mindenképp érdemes a tünetekkel orvoshoz fordulni, hogy megkaphassuk a megfelelő kezelést, illetve gyógymódot. Ha még nem is igazán létezik erre végső megoldás, azért a tüneteket lehet enyhíteni. A kiváltó tényezőket is, amennyire lehet csak kerülni kell, és szükséges gyakran takarítani.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását