2024. április 29. - Péter

Egésztségtelen a hurrikán

New Orleans felnőtt lakosainak csaknem a felénél jelentkezett nagyobb arányban a természeti katasztrófák nyomán fellépő szorongás és zavaros kedélyállapot azután, hogy a Katrina hurrikán hatalmas pusztítást okozott a városban - állapították meg amerikai k
2007. december 5. szerda 09:08 - Hírextra
Depressziót, pánikbetegséget és stresszt diagnosztizáltak New Orleans lakosainak 49 százalékánál, akiket hét hónapon át megfigyeltek azt követően, hogy Katrina 2005 augusztus 29-én lesúlytott a városra - közölték tanulmányukban a kutatók.

Az Egyesült Államok Öböl-menti partvidékén Mississippi és Alabama államok lakosságának mintegy egy ötödét érintette a szokatlanul heves vihar, amely után a hasonló katasztrófákkal együtt járónál valamivel kisebb mértékű szorongást és kedélyingadozást állapítottak meg náluk, mint New Orleans lakosságánál.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kormánynak a New Orlensra zúdult hurrikánnal kapcsolatos megkésett intézkedései "elkerülhető stressz helyzetet" teremtettek azok számára, akik túlélték vihart, amely több mint 1400 halálos áldozatot követelt a városban és fél milliót tett hajléktalanná a partvidéken.

"Konkrét bizonyíték szól amellett, hogy eljövendő természeti katasztrófák esetén mekkora jelentőséggel bír a kormányzat általi segítség nemcsak humanitárius gyakorlati és logisztikai téren, hanem azáltal is, hogy csökkenti a katasztrófának a pszihikai egészségre gyakorolt káros hatásait" - írja Sandro Galea, a tanulmány szerzője, a Michigan School of Public Health egyetemi professzora.
Az 1043 felnőttel folytatott beszélgetések alapján készült tanulmány szerint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, a hurrikánt megelőzően munkanélküliek, illetve a nem házasságban élők voltak a legfogékonyabbak mentális rendellenességekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását