2024. április 26. - Ervin

Egy döbbenetes százmilliós ügy részletei

Az ország legfurcsább Étterméről szól a történet, melyet az elmúlt napokban a HírExtra oldalain megismerhettek. Az MTV gasztronómiai műsora három adást élt meg, ugyanis a tévé összeveszett Vermes János producerrel, Vermes pedig összeveszett Bányai Gábor k
2009. február 13. péntek 18:29 - Gedei Szilárd
Hogy lesz ebből még valaha produkció?

Cheflaszlo tálalásában
A szakmai körökben csak Cheflaszlo néven ismert mesterszakács névvel vállalta nyilatkozatát a HírExtrának. Ő az, aki majdnem a Gundel étterem fő-fő chefje lett – ezt ígérte ugyanis neki Vermes János. „Tipikus Vermes-módszer, azzal hitegetett engem és két másik társamat, hogy sztárt csinál belőlünk. Részt vettem Az étterem koncepciójának kidolgozásában, de hónapokig hitegettek, csak nem fizettek ki. Sőt szerződést sem volt hajlandó kötni velünk. Egyébként az egész műsort Bányai Gábor tartotta össze. Amikor az első két adás után Bányai elment, fejetlenség lett úrrá a forgatáson. Ráadásul Vermes többször is hazudott nekünk, egyszer például kamuból hívott el vacsorázni, azt ígérte ott tárgyalunk az anyagiakról. Nem lett belőle semmi. Állandóan megtalálta a kibúvót.
Ez az egész egy ronda, simlis ügy, ami mögött elsősorban Vermes áll. Hitvány csalás, amit csinálnak, s biztos vagyok benne, hogy tudták előre, hogy így lesz. Nem volt semmi mögöttük, csak pénzt láttak benne – ki tudja, ki mennyit sikkasztott rajta” – mondta el a HírExtrának az átvert mesterszakács.
Talán úgy, ahogy először is lett. Tény, hogy Vermes János üzletember Kótai Mihállyal kijárta a tutit a Magyar Televíziónál: a Mann-Holding nevében jogosan tárgyaltak azért, hogy Vermes ötletét, Az étterem című gasztronómiai műsort megvalósíthassák. Az MTV belement a buliba, a Szórakoztató műsorok osztályán örömmel fogadták az ötletet, s vele együtt Vermeséket. Közben még a tavalyi év elején Vermes Jánosék kötöttek egy szerződést a tévés szakmában elismert Bányai Gáborral. Neki kreatív producerként a műsor formátumát és irodalmi könyvét kellett elkészítenie – azaz lényegében kitalálni a műsort a legapróbb részletig.

Ezt Bányai Gábor el is végezte, de mindeközben kötött egy szerződést az IKO Műsorgyártó Kft.-vel is. Kis hazánk legnagyobb és legjobbnak kikiáltott műsorgyártója meg is kapta Bányaitól az ígért formátumot, a kreatív producert pedig ki is fizették. Bányai tehát mindent megtett a produkció sikeréért, nem rajta múlt a kudarc. Következhetett ugyanis a forgatás, amivel kezdődtek a bajok.

Vermes Jánosék mindeközben bőszen tárgyaltak mindenkivel, aki a produkcióhoz köthető, de csak kevesekkel kötöttek szerződést. Igy az alkotók  hiába várták, hogy a Vermes képviselte Mann-Holding fizessen nekik.  Ígérgetésben azonban verhetetlennek bizonyult Vermes, a HírExtra által megkérdezett összes stábtag hiába várja a mai napig a pénzét.
 
Pedig már augusztusban felkerült a nagy MTV-hez a műsor, vagy inkább lekerült? Meg nem erősített információink szerint ugyanis maga a  Czeglédi László-Ladvánszky György duó „szólt le” a műsor érdekében a felsőbb körökből (ezzel persze nem állítjuk azt, hogy Vermes János és az MTV-s, ORTT-s fejesek között lenne bármi összefüggés). A dátumok mindeddig nem is számítottak érdekesnek, csakhogy az MTV és a Mann-Holding közötti szerződés megkötését (2008. december 22.) megelőzte a cég elleni felszámolási eljárás elindítása (december 9.). Egy a HírExtra által megtalált forrás szerint mindez nem az MTV hibája, hiszen őket is átverték. Mást ígértek nekik, mint ami végül is a műsorból lett – nem is nagyon erőlteti már most az MTV az együttműködést Vermesékkel.

Mire jók az iratok?

Maffiamódszerek?
"Az első két adás valódi szellemi alkotóit Vermes János - miután elkészült a műsor - levetette a stáblistáról sumákban, és az adáskazettát már új nevekkel adták le az MTV-ben. Azt gondolták a "producerek", hogy így nem tudjuk majd bizonyítani a munkánkat, és nem kell kifizetniük, de szerencsére az MTV-nél az eredeti megrendelő, a Szórakoztató Osztály főszerkesztője épp emiatt megőrizte az eredeti DVD-t , amin a valós alkotók nevei szerepelnek, egy esetleges perhez bizonyítékként” – nyilatkozta a HírExtrának a nevét elárulni nem kívánó televíziós műsorkészítő, aki tevékeny részt vállalt Az étterem első két adásának elkészítésében.
Az első két adás leforgatása után azonban Vermes János és Bányai összevesztek. Egy magát megnevezni nem kívánó bennfentes szerint a két főszereplő közötti konfliktus odáig fajult, hogy Vermes a végén még meg is fenyegette a pénzét természetesen hiába váró Bányait. Ezt persze bizonyítani senki nem tudja, s lehet, nem is akarja. Sok mindent bizonyítanak azonban azok a hivatalos papírok, melyeket a HírExtra megpillanthatott: két teljes dossziényi szerződés, levelezés és visszaigazolás. Ha úgy nézzük, mind Vermes János igazát támasztaná alá, kissé azonban hiányosak. Ez pedig azt jelenti, hogy ha Vermes felhasználja ezeket a papírokat igaza bizonyítására, könnyen visszafelé is elsülhet a „védelem”. Az iratok tehát sokat elárulnak Az étterem című műsorról, de a lényeget nem: ki tette tönkre a produkciót?

Egyesek szerint Bányai Gábor, mégpedig azzal, hogy nem végezte el a munkáját. Bár a tények számunkra mást mutatnak. Mások Vermes felelősségére utaltak, amikor név nélkül megosztották velünk a történetet: Vermes János mindaddig nagyszerűen kijött az alkotókkal, a stábtagokkal, amíg fizetésre nem került a sor. Ez volt a szalámi taktika: ha sokat pattogott valaki, Vermesék inkább megköszönték neki a munkát, legalábbis a Bányai igazára és ezzel együtt Vermes simlisségére utaló forrásunk szerint.

Reméljük nem kell az olvasókat arról meggyőzni, hogy a HírExtra mindkét, sőt mindhárom fél, azaz Vermes, Bányai és az MTV részéről is próbál korrekt és tárgyilagos lenni. A szerkesztőségünkben bemutatott hivatalos iratok átböngészése nekünk mást (is) mutatott, de ennek kivételével azonban valamennyi általunk megkeresett érintett – a legtöbbször név nélkül – Vermes János és a Mann-Holding erősen megkérdőjelezhető módszereiről beszélt.

Mindenki rosszul járt, kivéve...

Információink szerint Vermes üzletfele, a volt ökölvívó Kótai Mihály sem jött ki jól a bedőlt műsorból. Ő ugyanis – szintén a már említett forrásunk szerint – Vermessel ellentétben nem is kevés pénzt tett bele a produkcióba, legalább hatmillió forintot. Csakhogy a volt sportoló pénze elfogyott, a Vermessel közösen végigtárgyalt pénzszerző akciók pedig nem bizonyultak sikeresnek.

Tény: a forgatáson részt vett alkotók szinte mindegyike Vermestől várja a jól megérdemelt pénzét, de nem kapják meg. Azok, akik még mindig hisznek Vermesnek, amondóak, hogy a Mann-Holding azért nem fizet, mert nem is az ő dolga lenne. Ezek szerint csak véletlen, hogy nagyjából száz-százötven ember maradt hoppon: szintén meg nem nevezhető informátorunk – aki tevékeny részt vállalt a produkció készítéséből - szerint csak a vágóstúdió 20 milliós számlával várja a pénzét, hiába.

Ezek után nem is meglepő, hogy egy másik, a Mann-Holding felszámolását végző céghez (Kossuth Holding Zrt.) közel álló informátorunk szerint nem kevesebb, mint 80-100 milliós tartozásról van szó. Honnan fogja előteremteni mindezt Vermes János? Hiszen már az MTV is rájött arra, hogy nem érdemes ezzel az üzletemberrel együttműködni, legalábbis ezt mondja a már említett forrásunk. Ráadásul még akkor is érdekes a kérdés, ha valamilyen jogi kiskapu okán kiderül, valóban nem kellett még eddig fizetnie Vermesnek (egyesek arra hivatkozva mentenék fel Vermest a fizetés alól, hogy úgy állapodtak meg, nem kell fizetnie, csak ha bizonyos mennyiségű, akár mind a 25 adás elkészült).

Igazság? Valahol van. Félig benne a Vermes-féle iratokban, félig a pénzüket hiába váró alkalmazottak szidalmaiban. Igazság tehát van, csak meg kell találni. A pénz viszont valahogy eltűnt. Vagy nem is volt.

Persze ilyen is csak Magyarországon fordulhat elő, hogy úgy készül el egy műsor első három adása: nem fizetnek érte, csak ígéretekkel. A baj csak az – s tudja ezt Vermes is, tudják a többiek is –, hogy a hitegetés nevű valuta ára nagyon gyorsan romlik.

Pont ezért egyre kevesebben fogadják el fizetségül…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását