2024. május 12. - Pongrác

A józan kompromisszumkészség hozott eredményt

Az MSZP szerint a józan kompromisszumkészség hozott eredményt a szlovák oktatási törvény magyarnyelvű helységnevekkel kapcsolatos módosításakor - jelentette ki Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke szerdán az MTI-nek.
2009. február 4. szerda 15:28 - Hírextra
A szlovák törvényhozás kedden módosította az oktatási törvényt, miszerint kétnyelvű - előbb a kisebbségi, aztán a szlovák nyelvű - földrajzi megnevezések szerepelnek a jövőben a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben.

Kozma József elmondta: az MSZP üdvözli a döntést; ezt várták, mert a pozsonyi parlamentnek józan megfontolással erre az eredményre kellett jutnia.

A kormánypárti politikus közölte: annak a veszélye fenyegetett, hogy a törvényjavaslatot elutasítja a Nemzeti Tanács, mert a magyar-szlovák parlamenti kapcsolatfelvételben fontos, együttes emberi jogi bizottsági ülés meghiúsult a Fidesz provokációja miatt.

Különösen meg kell becsülnünk ezért a szlovákiai döntést - fogalmazott.
Az MTI azon felvetésére, hogy Szili Katalin házelnök szerint a Fidesz felelőssége, ha megszakad a szlovák és a magyar parlament közötti párbeszéd, Kozma József úgy vélte, ha Szlovákiában a keddihez hasonlóan józan marad a politikai élet, akkor ilyen súlyos következményekkel nem járhat a botrányba fulladt bizottsági ülés, de a fenyegetés ott van.

Arra a kérdésre, hogy miután Balog Zoltán, az Országgyűlés elnöke ismét meghívta a szlovák bizottság tagjait, létrejöhet-e az együttes ülés, az MSZP-s képviselő közölte: aki elrontott egy dolgot, annak a kötelessége ezt rendbe hozni, de ha ugyanúgy jár el, nem fogja tudni megoldani.

Ebben a helyzetben a megoldás és az újabb kudarc lehetősége is benne van - fűzte hozzá.
A szlovák oktatási törvény módosítását a Magyar Koalíció pártja dolgozta ki, majd nagy többséggel fogadta el kedden a szomszédos állam törvényhozása.

Az Ivan Gasparovic államfő által korábban megvétózott jogszabály sorsát az döntötte el, hogy a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia párt (Smer-SD) több képviselője ezúttal is támogatta a törvényjavaslatot.

Ezt megelőzően hétfőn botrányba fulladt az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és szlovák társbizottságnak együttes ülése, mivel a szlovák képviselők - meghallva, hogy a Balog Zoltán fideszes bizottsági elnök egy filmet vetítene le a Dunaszerdahelyen történtekről - be sem mentek az ülésterembe. A szocialisták szerint a Fidesz felrúgta az ülés előzetes konszenzuson alapuló forgatókönyvét, ezért kivonultak a bizottsági ülésről.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint a Fidesz felelőssége, ha megszakad a szlovák és a magyar parlament közötti párbeszéd, és sajnálatos, hogy a pártpolitikai szempontok felülkerekedtek az ország érdekein.

Balog Zoltán kedden ismét tárgyalásra hívta a szlovák bizottság tagjait, akik még nem válaszoltak, mert nem kapták meg a meghívót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását