2024. március 29. - Auguszta

Az MSZP is csak szónokol

Az MSZP szerint a parlamenti pártoknak nem elég azt mondani, hogy kisebb és olcsóbb Országgyűlésre van szükség, kidolgozott törvényjavaslatokat kell bemutatniuk a választási rendszer átalakítására - mondta Ujhelyi István, az MSZP alelnöke szerdán Budapest
2009. február 4. szerda 12:00 - Hírextra
A Fidesz helyettes szóvivője úgy reagált, örülnek, hogy a kisebb parlament ügyében most már az MSZP támogató szavazataira is számíthatnak.

Az elmúlt napokban nem sikerült megismerni a Fidesz álláspontját a választójogi törvény átalakításáról, az MSZP azonban egészen pontos, kodifikálható törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé februárban - közölte Újhelyi István az MTI azon kérdésre, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a kétfordulós választási rendszer mellett foglalt állást.

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: az egyfordulós választási rendszerre vonatkozó szocialista elképzelés nagyban csökkenti a kampányköltségeket, így az összhangban van a Fidesz hasonló javaslatával.

Arra a kérdésre, hogy elkészül-e az előterjesztés a parlament kezdetére, február 16-ra, Ujhelyi István közölte, egészen biztosan, hiszen a kormány vasárnap soron kívüli kormányülésen foglalkozott a kérdéssel, a tárcák vezetői pedig azt a feladatot kapták, hogy terjesszék be az Országgyűlésnek a jogszabály-módosításokat.

Az MSZP alelnöke beszámolt arról is, hogy a párt országos elnöksége kedd esti ülésén támogatta a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által ismertetett közjogi javaslatokat.Emlékeztetett arra, hogy a kormányfő vasárnap 199 fős Országgyűlésre tett javaslatot, ennek 176 tagját megyei listán egyfordulós rendszerben választanák meg, míg 23 helyet a mandátumot nem eredményező szavazatok alapján osztanának ki.

Olcsóbb és kisebb parlament, átláthatóbb képviselői fizetések és költségtérítések, valamint egyszerűbb, a választók számára érthetőbb választási rendszer - összegezte Ujhelyi István, hogy milyen szabályozást kell megalkotnia a parlamentnek.

Utalt arra, hogy ha az Országgyűlés tavasszal, kétharmados többséggel elfogadja az új szabályozást, akkor már a 2010-es országgyűlési képviselő választáson ennek alapján lehetne voksolni.

A politikus elmondta, hogy jelenleg nyolcmilliárd forintba kerül a kétfordulós választás, így nyugodtan lehet mondani, hogy négymilliárd forint megtakarítást jelentene az egyfordulós szavazás. Megjegyezte: a kormányfő az önkormányzati képviselők számának csökkentését, az önkormányzati rendszer működésének egyszerűsítését is kezdeményezte.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált, hogy az MSZP eddig 67-szer szavazta le a Fidesz kisebb parlamentre vonatkozó indítványának napirendre vételét az Országgyűlésben."Örülünk, hogy megváltozott a véleményük, és most már az MSZP támogató voksaira is számíthatunk" - írta Cser-Palkovics András.

Ujhelyi István szerint a február 16-i parlamenti nyitányon a pártok kifejthetik saját álláspontjukat, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedig azt is, miként gondolja a strukturális reformokat, a közkiadások csökkentését, a hivatalok átszervezését. Hozzátette: a közkiadások csökkentése alapvetően a közszolgálatban dolgozóknak, tanároknak, orvosoknak, rendőröknek a létszámát és fizetését kell hogy érintse, különben nem lehet komoly megtakarításról beszélni.

A Financial Times keddi interjúja szerint Orbán Viktor azt mondta, a szocialista kormány elszalasztja a válság által a szerkezeti reformok elindítására kínált esélyt.A londoni üzleti napilap szerint Orbán Viktor reformtervei a jelenleg 386 fős parlament 200 fősre csökkentésével kezdődnek, a közkiadások visszafogását pedig a bürokrácia lefaragásával tervezi a magyar politikus. A Fidesz elnöke azt mondta a brit lapnak, hogy Magyarországon jelenleg negyven különböző főhatóság működik, és a párt programja ezeket egyetlen szervezetbe egyesítené.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását