2024. május 17. - Paszkál

Az idősebb anyák jobb nevelők

Az idősebb anyák jobb munkát végeznek a gyereknevelés terén, mint fiatalabb társaik - legalábbis a kardszárnyú delfineknél. A 30 évet felölelő kutatás alapján a tudósok kimutatták: az idősebb nőstényektől született borjak túlélési esélye a kritikusnak szá
2009. február 3. kedd 18:13 - Hírextra
A 30 évet felölelő kutatás alapján a tudósok kimutatták: az idősebb nőstényektől született borjak túlélési esélye a kritikusnak számító első évben 10 százalékkal magasabb a fiatal anyaállattól születettekénél.

"Az idősebb állatok úgy tűnik jobb anyák, olyan utódokat hoznak a világra, melyeknek jobbak a túlélési esélyeik" - számolt be kollégáival Eric Ward, a seattle-i székhelyű Northwest Fisheries Science Center a Frontier in Zoology című tudományos folyóiratban. Ward és csapata az Egyesült Államok északnyugati és Kanada nyugati vizeiben élő kardszárnyúakat vizsgálta.

A kardszárnyú delfinek, vagy más néven orkák (helytelenül gyilkos bálnák) 15 éves koruk környékén válnak éretté, s körülbelül 40 éves korukig képesek szülni. "Munkánk alátámasztotta a korábbi kutatásokat, amelyek kimutatták, hogy a menopauza és a hosszú posztproduktív életszakasz nem csak az emberre jellemző vonások" - mondták a kutatók.

Szakemberek éveken át úgy gondolták, hogy egyedül az emberi fajnál alakult ki a menopauza. Népszerű elképzelés volt az is, hogy egy, a kisbaba körül segítő egészséges és nem leterhelt nagymama mind a bébi, mind pedig az anya számára hasznos lehet.

Azóta bebizonyosodott, hogy a kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) szintén átesnek a menopauzán. Az emlős hosszú életű, a hímek 50, a nőstények akár 90 évet is élhetnek.

Ward és csapata 30 év adatait vizsgálta, hogy kiderüljön, a jellegzetes fekete-fehér nőstények közül melyek teljesítenek a legjobban a borjak nevelésében. "Az idősebb nőstények anyai tapasztalataik révén sikeresebbek voltak, de lehet, hogy csak nagyobb erőfeszítéseket tettek, mint fiatalabb társaik" - írták tanulmányukban a tudósok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását