2024. április 29. - Péter

Gyurcsány: kisebb parlament kell!

A kormány azt javasolja, hogy 386 helyett 199 fős legyen a parlament, a parlamenti képviselők tiszteletdíját rögzítsék a mindenkori átlagbér háromszorosában, szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés, csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők szám
2009. február 2. hétfő 07:14 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a vasárnapi soron kívüli kormányülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta: javaslatuk szerint a 199 parlamenti képviselőből 176-ot listán, egy fordulóban, megyénként választanának meg, 23-at pedig a mandátumot nem eredményező megyei szavazatok alapján. A választás egyfordulós, arányos és olcsóbb lesz - tette hozzá.

A kormányzati tervek szerint a parlamenti választásokon megmaradna az 5 százalékos választási, és az ötvenszázalékos érvényességi küszöb - tette hozzá a kormányfő. Közölte, az új szisztémával a mai kétfordulós választási rendszer 8 milliárd forintos költsége 4 milliárd forintra csökkenne.
Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint a kormány arra is javaslatot tesz, hogy a parlamenti képviselők tiszteletdíja a mindenkori átlagbér háromszorosa legyen. Mint mondta, el kell fogadni, hogy a parlamenti képviselők felelőssége meghaladja az átlagemberekét.

Azt is kezdeményezik - tette hozzá - hogy szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés, számla alapján azonban továbbra is el lehetne számolni az utazás és a szállás költségeket.
Nincs ok arra, hogy bármilyen különleges szabályok vonatkozzanak a parlamenti képviselőkre - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is: indítványozzák azt is, hogy a jelenlegi közel 26 ezer fős létszám helyett csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma az országban. Ebbe beletartoznak a megyei és a fővárosi önkormányzati képviselők is - jegyezte meg.

Kormányzat számítások szerint az alkotmányos intézményrendszer megújítása ciklusonként százmilliárd forintos megtakarítást eredményez.

A csomag bevezetésének határidejét firtató kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: 2009 elején lehet olyan ambíció, hogy már 2010-ben kevesebb legyen a parlament létszáma és arányosabb, olcsóbb legyen a választási rendszer. Kiemelte: a következő napokban ötpárti megbeszéléseket kezdeményeznek.

Amivel szemben állunk nem egyszerűen költségvetési és növekedési kérdés, hanem az elmúlt 20 év uralkodó társadalmi, gazdasági modelljét érő nagy kihívás, amely miatt Magyarországon is másként kell csinálni egy sor dolgot - indokolta a miniszterelnök a kormány által kezdeményezett változtatásokat.

Gyurcsány Ferenc közölte, hogy a kormány egyes tagjai a sajtótájékoztató után is folytatják az egyeztetéseket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ztboy
2009. február 3. 13:18
NA MEG A ZSIDESZES SZINTÉN TOLVAJ HAZUG CSÜRHE NÉLKÜL.
MEG A SZADESZ, MEG A CSUHÁS, MEG A KALAPOSOK NÉLKÜLIT!!!!!!!
A JOBBIKNAK SINCS OTT HELYE!!!!!!
MEG A KOSSUTH TÉRI HÚGGYOS BANDÁNAK SEM!!!!!
PAPO
2009. február 2. 13:11
IGEN DE A MASZOPOS TOLVAJ BANDA NÉLKÜL.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását