2024. május 14. - Bonifác

Kormányzati tájékoztató anyagot kap mindenki

A csütörtöki rendkívüli ülés előtt a kormány minden parlamenti képviselőhöz eljuttat egy tájékoztató anyagot, amely összefoglalja a világgazdasági válság hatására eddig megtett hazai lépéseket, de arról konkrétumok említése nélkül ír, hogy mit tervez a to
2009. január 29. csütörtök 06:33 - Hírextra
A dokumentum a Pénzügyminisztérium új prognózisát alapul véve leszögezi: a kormány a továbbiakban is rugalmasan reagál a változó gazdasági folyamatokra, ha kell, megteszi a szükséges - a bevételi és a kiadási oldalt egyaránt érintő - költségvetési lépéseket, de ezek során a legfontosabb követelménynek továbbra is azt tekinti, hogy a hiány mértéke megfeleljen az euróbevezetéshez szükséges maastrichti kritériumoknak.

Változatlan, a most hatályos szabályozás mellett 2009-ben 2,5-3 százalék lehet a recesszió, 2,5-3 százalék az infláció, a háztartások fogyasztása 2,5-3 százalékkal, a foglalkoztatottak száma pedig 1,5 százalékkal csökkenne - derül ki a dokumentumból.

Az anyag megismétli Gyurcsány Ferenc által az elmúlt napokban többször megfogalmazott állítást, miszerint Magyarország eddig követett gazdasági-társadalmi modellje válságban van. Új, átfogó, nemzeti, társadalmi és gazdasági stratégiára van szükség, ezért a kormány széles társadalmi és politikai egyetértésen, illetve együttműködésen alapuló középtávú program megvalósítását kezdeményezi.

A dokumentum szerint ennek elemei: megújítják, és összehangolják a közteherviselést, a szociálpolitikát, valamint a foglalkoztatáspolitikát. Az adó- és a szociális rendszer átfogó átalakításának fő célja, hogy már az idén csökkenjenek a munkára rakódó közterhek, ez együtt jár az adórendszer más elemeinek érdemi átalakításával.

A további célok között szerepel, hogy erősíteni kell a szociális és a foglalkoztatási rendszer együttműködését, a munkára ösztönzést, és a szociális támogatásokban a rászorultság elvét.
A kormány által készített tájékoztató arról is beszámol, hogy érdemi és célzott támogatást adnak a hazai vállalkozások, valamint a növekedés-, foglalkoztatás szempontjából meghatározó ágazatok fejlesztéséhez. E területen tovább bővítik a hazai kis- és közepes vállalkozások finanszírozási lehetőségeit, továbbá nagyobb szerepet kap a fejlesztésben a szektorpolitika.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását