2024. április 27. - Zita

Újra turnézik a hippi legenda

Öt év után ismét koncertkörútra indul a The Dead együttes, amely nem más, mint a legendás hippizenekar, a Grateful Dead hagyományainak folytatója.
2009. január 2. péntek 18:24 - Hírextra
Az együttes az azóta elnökké választott Barack Obama kampánya során adott sikeres koncerteket Dedheads for Obama címmel, s ennek sikere nyomán született a zenészek elhatározása az idei turnéról, amelyet az új év első napján jelentettek be.

A San Franciscó-i hangot megszólaltató és a hippi életérzést zenéjével tolmácsoló Grateful Dead 1965-ben alakult, és ha lemezei révén nem is ért a csúcsokra, de koncertjei örökké emlékezetesek maradnak több generáció számára.

Az együttes vezetője, frontembere Jerry Garcia énekes, gitáros és dalszerző 1995-ben bekövetkezett halála véget vetett a legendának. Az eredeti zenészek közül Bob Weir énekes, gitáros, Phil Lesh basszusgitáros, Mickey Hart dobos, énekes és Bill Kreutzman dobos The Other Ones néven folytatták, később - már mint The Dead - további zenészekkel társulva időről időre összeálltak.
Obama kampánykoncertjein Jeff Chimenti billentyűs és Waren Hayes gitáros lépett fel a The Deaddel, és ebben az összetételben indulnak útnak április 12-én egyhónapos körútra, hogy 19 amerikai város rockrajongóinak szerezzenek örömet.

Természetesen nem hiányzik majd a helyszínek közül San Francisco sem, amely számos Grateful Dead-sikernek volt már a tanúja. Eljut a csapat többek között Los Angelesbe, Chicagóba, Denverbe és bebocsátást nyer a The Dead New York rangos koncerttermébe, a Madison Square Gardenbe is.
Az őszi kampánykoncerteken egyébként ott volt Derek Trucks gitáros, aki Eric Claptonnal is gyakran látható-hallható (így volt ez 2006-ban, Budapesten is), továbbá Greg
Allman varázsolt a billentyűs hangszereken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását