2024. április 29. - Péter

Várják a muzulmánok áradatát

Közel hárommillió muzulmán zarándokot várnak a szaúd-arábiai hatóságok az ötnapos mekkai zarándoklat, a háddzs első napjára, szombatra.
2008. december 4. csütörtök 21:55 - Hírextra
Mintegy százezerfős biztonsági szolgálatot mozgósítottak a rend fenntartására - jelentette be csütörtökön a szaúd-arábiai belügyminiszter a zarándoklat helyszíneinek megtekintése után.
"Készen kell állnunk, nem szabad figyelmen kívül hagynunk semmilyen eshetőséget"- mondta a miniszter hozzátéve, hogy egyelőre nincs tudomása semmiről, ami megzavarhatja az vallási ünnepet.

Az óvatosság azonban nyilván abból is fakad, hogy az idei háddzs alig egy héttel a mumbai véres terrordráma után kezdődik.A szaúdi rendőrök tavaly 28 fegyverest tartóztattak le, akik a gyanú szerint a szent városok, Mekka és Medina körüli helyszínek megtámadására készültek a zarándoklat alatt.

A belügyminisztérium szóvivője az AP hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy a tavalyi, körülbelül 90 ezres készültségnél idén sincs nagyobb, és arra számítanak, hogy a biztonsági feladatot ellátóknak főként a tüzek megelőzésével és a nagy tömegben a tülekedés megfékezésével lesz dolguk. Korábban több százan vesztették életüket úgy, hogy a hatalmas tömeg eltaposta, agyonnyomta őket.

A zarándokok hétfőtől három napon át Mekka előtt fognak sátorozni a bejelentett zarándokoknak felállított táborokban. Több mint 1,75 millió "háddzs-vízumot" adnak ki világszerte a zarándokoknak, emellett félmillió szaúdi is engedélyt kap. Ugyanakkor minden évben "regisztrálatlan zarándokok" százezrei érkeznek hordozható sátrakkal, amelyek gyakran akadályozzák a tömeg vonulását. A hatóságok kilátástalan küzdelmet folytatnak a "nem hivatalos" sátrak betiltásáért, idén külön egységet vetnek be felverésük megakadályozására.

Az elmúlt néhány évben komoly felújítási munkálatok is folytak a zarándoklat helyszínein, hogy megkönnyítsék a tömeg vonulását például a Nagy Mecsetben és a Dzsamarat-hídon, ahol két éve 362 embert tapostak halálra.

Minden egészséges hívő muzulmánnak kötelessége, ha anyagilag megengedheti magának, hogy életében legalább egyszer elzarándokoljon Mekkába, és megtisztuljon bűneitől. A zarándoklat a világon élő 1,3 milliárd muzulmánból sokak élete nagy álma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását