2024. április 29. - Péter

A mekkai időt követelik muszlim tudósok és papok

Mohamedán tudósok és vallási vezetők felhívással fordultak annak érdekében, hogy a greenwichi helyett a mekkai időt alkalmazzák a világban, mondván, hogy a szaúd-arábiai város a Föld valódi középpontja.
2008. április 22. kedd 20:58 - Hírextra

"Mekka irányába fordulnak a mohamedánok napi imájuk alatt" - mutattak rá a felhívásban, amelyet egy, "Mekka a Föld közepe - Elmélet és gyakorlat" címmel tartott katari konferencián tették közzé.

Egy geológus szerint más földrajzi hosszúsági foktól eltérően a mekkai tökéletesen illeszkedik az északi-mágneses pólushoz. Szerinte az angolok erőszakolták rá a greenwichi időt a világ többi részére, amikor Nagy-Britannia gyarmatosító világhatalom volt. Ma azonban már más idők járnak.

Egy egyházi vezető, Juszef al-Karadavy sejk szerint "a modern tudomány végre valahára bebizonyította, hogy Mekka a Föld valódi központja".

A találkozón bemutatták az úgynevezett Mekka-órát, egy franciaországi muszlim találmányát. A szerkezet az órajárással szemben forog, és segítségével a mohamedánok a világ bármely pontján meghatározhatják, hogy merre van Mekka.

Egyes muzulmán társadalmakban egyre népszerűbb az az irányzat, hogy a Koránban próbálnak meg igazolást találni a modern tudományokra - jelentette a BBC a katari találkozóról tudósítva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását