2024. április 29. - Péter

Gyurcsánynak nem lesz ideje

Gyurcsány Ferenc frontvonalakat nyit, amelyeket korábban nem tartottak volna sokan valószínűnek. Elmondta: 2009-től újra nekiállnak a reformpolitikának. A lehetőségekről, esélyekről, lehetséges forgatókönyvekről Novák Zoltán politológust, a Méltányosság P
2008. november 27. csütörtök 12:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Nincs jel

Novák Zoltán szerint az a baj, hogy nincsenek kézzelfogható jelei annak, hogy a kormányzat ismét fel akarná venni azt a reformfonalat, amit az év elején elejtett. „A szocialisták ismét fordítva ülnek a lovon: a szerkezeti reformok elindításához ugyanis reformtervekre, konkrét koncepciókra és akár több hónapos társadalmi és szakmai diskurzusra van szükség. Ehhez képest egyelőre csak a reformretorika újrahangolását tapasztaljuk. Ha a kormányoldal tanult az elmúlt két év kudarcaiból – márpedig a miniszterelnök Napkeltében adott interjújából az derül ki, hogy levonták a tanulságokat –, akkor nem gondolhatják komolyan, hogy minimális parlamenti konszenzus, illetve szakmai és társadalmi egyeztetések nélkül a kisebbségi kormány végig tud vinni bármilyen átfogó reformot a következő másfél évben. Ha valódi szándék mutatkozna a reformok beindítására, akkor most nem retorikai fordulatokról, hanem törvénytervezetekről, az átalakítások üteméről és metodikájáról beszélgetnénk.”

Novák Zoltán a HírExtra felvetésére elmondta: „a Gyurcsány által képviselt reformelképzelések tartalmáról és irányáról van azért némi képünk: például a meghirdetett programok alapján, vagy az őszödi nyitóbeszédből, de ahhoz, hogy a politikai és szakmai vita meginduljon, konkrét koncepciókra és intézkedési tervekre lenne szükség.”

Lehetetlen dűlőre jutni

További felvetésünkre, miszerint az őszödi nyitóbeszédben Gyurcsány Ferenc jó néhány szektor reformelképzeléseit fölvetette, de egy év alatt valószínűleg ezekből sok mindent nem lehet már elérni az elemző úgy felelt, hogy nem is kell mindent elérni: „A legtöbb hibát – az elmúlt két évben – a célok és eszközök aránytalan megválasztása kapcsán követte el a kormányzat. A különböző területeken különböző eszközrendszerrel lehet célt érni; van olyan reform, amihez elegendő egyszerű többséget elérni, van olyan, ahol a kétharmados többség megszerzése szükséges, és van olyan terület, ahol ez is kevés, és elkerülhetetlen egy szélesebb konszenzuális mező megteremtése. A kormányzatnak – a jelen helyzetben – meg kell határozni, hogy melyik az a terület, ahol eredményt tud produkálni, és minden erejével erre kell koncentrálni. Félő azonban, hogy a gazdasági válság kellős közepén, ilyen kedvezőtlen politikai klímában, ilyen alacsony társadalmi támogatottság és ilyen ellenzéki ellenállás mellett, nem fog olyan szférát találni, ahol érdemi előrelépést lehet elérni ennyi idő alatt”.

Retorika vs. valódi reformok

Más dolog retorikailag reformálni, s más dolog valódi reformokat véghez vinni – mondta a politológus. „A következő év több szempontból is választási év lesz: jönnek az európai parlamenti választások, majd 2009 novemberétől feltehetően megkezdődik az országgyűlési választási kampány. A kabinet kellemetlen helyzetben van abból a szempontból, hogy nehéz lesz megtalálni a 2010-es országgyűlési kampány vezérmotívumait. A miniszterelnök legutóbbi nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy felmelegíteni igyekszik a reformpropagandát, így előfordulhat, hogy a következő kampány tematizációs stratégiájában is főszerepet kapnak a reformok. Ebben az esetben viszont könnyen defenzívába szorulhat a baloldal, mivel ezen a téren túl sok kudarcot kellett elkönyvelnie az elmúlt években.”

Az elemző úgy folytatta: „A Fidesznek könnyebb dolga van, mert számára adott a mindenkori ellenzék örökzöld motívuma: a változás. Hasonló kampányra számíthatunk részükről, mint amilyet Obama vitt véghez, s valószínűleg az USA-ban most használt kampánytechnikai újdonságokkal is találkozunk majd. Csakhogy a Fidesz a legutóbbi országgyűlési választás alkalmával is változás-kampányt vitt, és akkor nem sikerült tartalommal feltölteni a változás üzenetét. Minden választás döntő momentuma, hogy melyik félnek sikerül pregnánsabb választ adnia a választópolgárnak arra a kérdésére, hogy miért a tartsam hatalmon a kormányt, illetőleg miért, milyen célok mentén segítsem kormányrúdhoz az ellenzéket. Minden plakátnak, minden rendezvénynek, minden marketingeszköznek és PR-fogásnak e válasz megindokolását kell szolgálnia. Úgy érzem, hogy e kérdés hathatós megválaszolása ezúttal mindkét fél számára komoly problémát fog jelenteni”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását