2024. április 29. - Péter

Golyófej karácsonyi dicat

"Golyófej" az idei ünnepekre Moszkvában az egyik legdivatosabb fenyőfadísz, mármint kézi festésű arckép üveggolyón.
2008. november 27. csütörtök 09:59 - Hírextra
Alighanem ez az egyik legdrágább is: 45-60 ezer forintnyi rubelbe kerül egy.
Az ár azért ilyen magas, mert a festőművész akár hetekig is dolgozik a portrén. Érdekes módon azonban legtöbben nem feleségük, férjük, vagy anyósuk képét rendelik meg, hanem például Homer Simpsont az amerikai rajzfilmsorozatból. Bár Simpsonékat egyszerűbb megfesteni, mint egy élő családtagot, az ár változatlan.

Összehasonlításként: egy egyszerű, hagyományos üveggolyó 6-8 rubelért - 45-60 forintért - kapható. A legnépszerűbb motívum idén is az ortodox templom és a rénszarvas. A bevásárló központokban ilyenkor év végén határtalan fantáziával díszített, mindenféle ízlést kielégítő, gyönyörű díszeket kínálnak 150-500 rubelért. (1 rubel=7,33 Ft)

Az úgynevezett elit díszek és ajándékok eladói azonban az idén panaszkodnak, hogy kevesebb kel el a drága kínálatból, érezhetők a gazdasági problémák. Egyikük elmondta: tavaly egy-egy vállalati estélyre ötvenesével rendelték a drága és legdrágább fenyőfadíszeket, most azonban még a másfél ezer rubelesekből is jó, ha kettőt visznek egy rendezvényre.

Moszkvában a karácsonyi vásárok november 21-én nyíltak meg, és a hónap utolsó három napján hatalmas piacot is rendeznek ilyen termékekből. A fenyőfákat idén december 20-án kezdik árulni, mivel itt újévre díszítik a fát. A válság miatt idén a tavalyinál kisebb lesz a kínálat élő fákból, alig 30 ezer darabot árulnak majd a több mint tízmillió lakosú orosz fővárosban, a hazaihoz képest többszörösébe kerülő külföldi fák pedig idén gyakorlatilag nem szerepelnek a kínálatban. Az orosz fenyőfák ára a tavalyi maradt: egy méteres fa 170, a másfél-kétméteres 250-300, a háromméteres 500 rubelbe kerül, azaz még 4 ezer forintba se.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását