2024. április 28. - Valéria

Az élet kialakulása és a hőmérséklet

Az élet első formája viszonylag mérsékelt hőmérsékletnél alakult ki a Földön, később jóval forróbb környezetben, majd a jelenlegihez hasonló körülmények között fejlődött tovább - mutatta ki egy francia-kanadai tudóscsoport, amelynek tanulmánya a Nature c
2008. november 27. csütörtök 17:11 - Hírextra
Minden faj közös őse egy egyetlen élő sejtből álló organizmus volt, amely 3 és fél milliárd évvel ezelőtt előbb 50 Celsius-foknak megfelelő hőmérsékleten alakult ki. Ez később 70 fokra emelkedett, mielőtt 50 fokra csökkent volna - állapította meg a francia CNRS kutatóközpontban dolgozó Manolo Gouy, a lyoni egyetem kutatója által vezetett tudóscsoport.

A kutatók új elemzési módszert dolgoztak ki a "molekuláris hőmérők" alapján: ezek az egysejtű prokarióta (körülhatárolt sejtmag nélküli) baktériumok olyan jegyei, amelyek a környezet hőmérsékletétől függnek.

"Az ősi organizmusok e jegyeinek rekonstrukciója lehetővé teszi, hogy felbecsüljük annak a környezetnek a hőmérsékletét, amelyben több milliárd évvel ezelőtt éltek" - mutat rá Manolo Gouy erről szóló közleményében.

Így "az élet változatossága először mérsékelt hőmérsékleten alakult ki, aztán idomult a sokkal forróbb, mintegy 70 C fokos hőmérséklethez, majd fokozatosan alkalmazkodott, egészen napjainkig, a fokozatosan csökkenő hőmérséklethez" - olvasható a tudós magyarázatában.

A korábbi, kövületek vizsgálatára alapozódó kutatások arra utaltak, hogy az élet minden formájának közös őse magas hőfokú környezetben alakult ki. A francia-kanadai csapat a ribonukleinsav (RNS) örökítőanyag tanulmányozása alapján ezzel ellentétben a hőmérséklet változásának három szakaszát különbözteti meg.

A legfrissebb kutatások azt erősítik meg, hogy "a baktériumok hőtoleranciája fokozatosan csökkent az utóbbi 3,5 milliárd év során". Az ősbaktérium még 69 fokos környezetben is megélt, ma a baktériumok számára 30 fok az elviselhető átlaghőmérséklet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását