2024. május 13. - Szervác, Imola

Természetes az ekkora hőmérséklet-ingadozás

Belefér a természetes ingadozásba az elmúlt napok átlagosnál hűvösebb időjárása, ugyanakkor régóta nem volt példa ekkora mértékű hőmérséklet-csökkenésre másfél hét alatt - mondta az MTI-nek Nadrai Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatá
2008. szeptember 24. szerda 07:08 - Hírextra
Szeptember első fele rendkívül meleg volt; a déli országrészben a napi középhőmérséklet a 27 fokot is elérte, ezért hőségriadót is el kellett rendelni. Volt, ahol 36 foknál is melegebb volt, egy hét múlva pedig a napi legmagasabb hőmérséklet már csak 10 Celsius fok körül volt - emlékeztetett a meteorológus.

A szeptember 6-ai országos melegrekord meg is dőlt, Szegeden 36,7 fokot mértek. Kilenc nappal később viszont a szeptember 15-ei országos hidegrekord dőlt meg, akkor Sopronban 8,6 fokot mértek.

Ekkora mértékű lehűlés nagyon ritkán fordul elő ilyen rövid időszakon belül, de nem egyedi dolog - mondta Nadrai Attila, hozzátéve: más hónapokban is előfordulhat ekkora különbség, de inkább a tavaszi és őszi időszakokra jellemző.

A hónap eleji hőség okaként a meteorológus a levegő tehetetlenségét nevezte meg, amely miatt lassan hűl le a levegő. "Ha délről jön felfelé egy nagyon meleg hullám, az júliusi hőmérsékletet tud okozni" - mondta, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy emiatt egy hideg léghullám pedig erős lehűlést okozhat.

A szeptemberi hideg időjárás egy ciklon miatt alakult ki, amelyet az Északi sarkról elindult hideg léghullám generált a mediterrán térségben. Ez később keletre húzódott. Az ilyen keleti ciklonok a megfigyelések szerint akár hetekig is éreztetik hatásukat - tette hozzá Nadrai Attila.

Ez az ingadozás még nem tekinthető az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés egyértelmű jelének - szögezte le a meteorológus. A nagyon meleg, majd a szokatlan hideg végül ki fog adni egy átlagos vagy az átlagosnál csak kicsivel alacsonyabb szeptemberi középhőmérsékletet - tette hozzá.

Az elkövetkezendő napok időjárásáról szólva Nadrai Attila elmondta, hogy hétfőig melegszik a levegő, a hétvégén már kellemes, 20 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk, majd ismét gyengül a nappali felmelegedés, észak-keletről beszivárog majd a hideg levegő.

Fotó: Oláh Csaba
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását