2024. május 19. - Ivó, Milán

Eltűnhet a HIV-vírus

Tíz év alatt eltűnhetne a Földről a HIV-vírus, ha a legfertőzöttebb országok teljes lakosságát rendszeresen szűrnék és kezelnék - állapították meg kutatók számítógépes modellezéssel.
2008. november 26. szerda 14:45 - Hírextra
A Lancet című orvosi folyóirat online kiadásában kedden megjelent tanulmány inkább feltételezéseken, mint valós adatokon nyugszik, és nem foglalkozik logisztikai kérdések megoldásával sem.

"Egészen megdöbbentő eredmény. Viszonylag rövid idő alatt potenciálisan kiüthetnénk a járványos betegséget" - fejtette ki véleményét a modell felállításában közreműködő Charlie Gliks, a WHO AIDS-kezeléssel foglalkozó szakértője.

Gliks és kollégái a dél-afrikai és malawi AIDS-adatok alapján állították fel a matematikai modellt, amely feltételezte, hogy a 15 éven felüli lakosság önként aláveti magát a vizsgálatoknak minden évben, és amint HIV-pozitívnak bizonyul valaki, azonnal megkezdik gyógyszeres kezelését, tekintet nélkül arra, hogy beteg-e.

Így kapták azt az eredményt, hogy tíz év alatt 95 százalékkal csökkenhet a HIV-fertőzések száma. A biztonságos szexuális életről való felvilágosítást és a férfiak körülmetélését mint javasolt megelőzési módokat szintén belevették a stratégiába.

A modell hipotézise alapján 2008 és 2050 között felére - 8,7 millióról 3,9 millióra - csökkenhetne az AIDS-okozta halálesetek száma, és csak szórványosan fordulhatnának elő újabb fertőzések.
A szakértők szerint a javasolt eljárás évi legfeljebb 3,4 milliárd dollárt emésztene fel, ám az egyszeri nagy beruházás után, a későbbi években a költség jelentősen csökkenne.
"Nyilván sok ország jelen infrastruktúráját meghaladja, ám ez nem ok arra, hogy ne vágjunk bele" - helyeselte a tervet Myron Cohen az Észak-karolinai Egyetemről, aki hasonló kutatást végzett az Egészségügyi Világszervezettől függetlenül.

Jelenleg hárommillió embert kezelnek AIDS-gyógyszerrel. Közel hétmillió vár kezelésre, közben tavaly több mint hárommillió újabb fertőzöttel nőtt a HIV-fertőzöttek száma. A WHO becslése szerint a fertőzöttek száma világszerte 33 millió, a betegek többsége gyenge egészségügyi rendszerrel ellátott afrikai országokban él.

A modell szkeptikusai szerint a megkerülhetetlen problémák közé tartozik, hogy az AIDS-gyógyszerek szedését nem lehet abbahagyni. Emellett ha minden fertőzött gyógyszert kap, az növeli majd a szerrel szembeni gyógyszerérzékenységet. Az orvosok ráadásul azt sem tudják megjósolni, hogy vajon biztonságosak-e annyira a ma ismert AIDS-gyógyszerek, hogy évtizedekig lehessen szedni azokat. (A legrégebbi gyógyszer-kombináció is csak alig tizenkét éves.)

Más szakértők a betegek jogait féltik, hiszen a modell azt feltételezi, hogy a fertőzöttek akkor is kapnak gyógyszert, ha nem betegek. Ez a közösségnek jó, de a pácienseknek nem feltétlenül. (Az AIDS-gyógyszerek komoly mellékhatásokkal járhatnak: hányás, máj- és szívkárosodás.)
A WHO hangsúlyozta, hogy a modell nyomán nem változtat a betegséggel kapcsolatos eddigi politikáján. "Ez csupán egy elméleti fejtegetés" - szögezte le Kevin De Cock, a szervezet HIV/AIDS hivatalának igazgatója. Mint mondta, a modell közelebbi vizsgálatára a jövő évben kerítenek sort.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását