2024. április 29. - Péter

Egymillió ingyenes AIDS teszt

Világszerte egymillió ember kérhet HIV-tesztet az AIDS világnapja alkalmából, Magyarországra kétezer ingyenes teszt érkezik - mondta Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság főtitkára az MTI-nek.
2008. november 20. csütörtök 08:11 - Hírextra
Az amerikai AIDS Healthcare Foundation az idei AIDS világnapra a világ összes országára kiterjedő kampányt szervez, melynek során egymillió ingyenes HIV-tesztet bocsát az akcióban résztvevő szervezetek részére. A világméretű kampány november 26-a és december 1-je között lesz - mondta Újhelyi Eszter.

A kampány során Budapest mellett Nyíregyházán, Baktalórántházán már biztosan lesz szűrés, a tervek szerint Pécsre és Szegedre is kerül a kétezer ingyenes tesztből. A magyarországi ingyenes szűréseket a Szent László Kórház szervezi. Ahhoz, hogy még több helyre eljuthasson a szűrés további támogatók jelentkezését várja a kórház PLUSS Alapítványa - tette hozzá.

A teszt fájdalommentes, az ujjbegyből vett egy csepp vérből meg tudják állapítani, hogy valaki HIV-pozitív-e. Az eredmény pedig néhány perc alatt kiderül. A szűrés teljesen anonim és ingyenes - hangsúlyozta Újhelyi Eszter.

Tavaly másfélszer több HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, mint egy évvel korábban. Ezzel mintegy 1.500-ra nőtt a regisztrált HIV-pozitívok száma. Továbbra is Budapesten találták a legtöbb fertőzöttet, a sorban második Pest megye, a harmadik Fejér megye.

Szakemberek szerint elsősorban a megváltozott szexuális szokások állhatnak az emelkedés hátterében. Nőtt a felelőtlenség, az emberek egyre kevésbé védekeznek. Annak ellenére, hogy az új fertőzöttek nagy része továbbra is homoszexuális, egyre több heteroszexuális esetet regisztrálnak.

A regisztrált HIV-fertőzöttek száma nemcsak Magyarországon, hanem az egész közép-kelet-európai régióban emelkedik. Csehországban például a korábbi 45 után tavaly több mint 120 fertőzöttet találtak.

A UNAIDS 2007-es jelentése szerint a világban 33,2 millió regisztrált HIV-fertőzött van, közülük 2,5 millió gyerek. Csak tavaly két és fél millió új esetet találtak világszerte. 2007-ben több mint kétmillióan haltak meg a gyógyíthatatlan betegség miatt. Az ENSZ-szervezet adatai szerint továbbra is Afrikát sújtja leginkább a fertőzés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását