2024. május 16. - Mózes, Botond

Kigyógyult az AIDS-ből

Szenzációként értékelték a német televíziós állomások és a Bild című napilap szerdán azt a hírt, amely szerint egy 39 éves német orvosnak "véletlenül" sikerült egy immunhiányos beteget az AIDS-ből kigyógyítani.
2008. november 12. szerda 14:11 - Hírextra
Az egyik berlini Charité klinika orvosa, Gero Hütter ugyanis csontvelő-átültetést hajtott végre egy 42 éves páciensén. S az eredmény: a beteg véréből eltűnt a halálos vírus, amely két évvel korábban támadta meg szervezetét.

A hírtelevíziók és a Bild orvosi szenzációról és - óvatosan ugyan - arról beszéltek, hogy ennek nyomán "áttörés" születhet az AIDS elleni harcban. Miközben az egész egy különös véletlen szüleménye volt.

A beteget ugyanis egyidejűleg leukémia és AIDS miatt is kezelték a steiglitzi klinikán. A hematológus specialista Hütter a leukémia ellen először kemoterápiás kezelést alkalmazott, majd csontvelő-átültetésre került sor. És ez utóbbi eredményeként a HIV-vírus eltűnt a páciens szervezetéből. Ráadásul mindez annak ellenére történt, hogy a férfi abbahagyta az összes AIDS elleni gyógyszer korábbi szedését, hogy ne veszélyeztesse a rák elleni terápiát.

Az első hírek szerint a német orvostársadalom - s maga Hütter is - meglepődött, s rögtön felvetődött a kérdés, hogy a jövőben meg lehet-e az AIDS-t ily módon fékezni.

Egy elismert német őssejtkutató, a kölni Jürgen Hescheller azt hangoztatta: a beteg sejtek sugárkezeléssel történő elpusztítása, majd az ezt követő csontvelő-átültetés valamennyi súlyos esetnél az utolsó lehetőséget jelentheti.

A bochumi klinika orvosa és AIDS-kutatója a Bildnek nyilatkozva "egyedülálló eredményről" beszélt. Utalt ugyanakkor arra: a csontvelő-átültetés mellékhatásai olyan súlyosak, költségei pedig olyan magasak, hogy az - legalábbis egyelőre - csupán egyes betegek esetében alkalmazható terápia maradhat, legyen szó akár a leukémiáról, akár az AIDS-ről.

Értesülések szerint a berlini sikerről az amerikai Wall Street Journal is orvosi szenzációként számolt be. Maga Gero Hütter pedig arra készül, hogy egyedülálló terápiáját egy orvosi szaklapban a kollégák számára is hozzáférhetővé tegye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását