2024. április 28. - Valéria

Picasso és kortársai - kiállítás Egerben

Egerben, a Zsinagóga Galériában látható november 4-től az a Picasso-vándorkiállítás, amelyen a spanyol festő és 69 világhírű kortársának összesen 109 rézkarca, grafikája, fametszete és linómetszete szerepel - jelentették be a szervezők keddi beharangozó s
2008. október 21. kedd 14:03 - Hírextra
Picasso 40 alkotása mellett, olyan képzőművészek műveivel találkozhat a közönség, mint Andy Warhol, Joan Miró, Henry Moore és Victor Vasarely - közölte Pataki Zsuzsa, a tárlat projektvezetője.

Mint elmondta, a "Hódolat Picassónak" című anyag Wieland Schmied művészetpártoló kezdeményezésének köszönhető, aki a mester 90. születésnapját követően felszólította a XX. század akkor leghíresebb élő képzőművészeit, hogy egy-egy alkotással tisztelegjenek a spanyol művész előtt.

A gyűjtemény a mester életében nem válhatott teljessé, mert Pablo Picasso 1973. április 8-án, 92 esztendős korában elhunyt. Így is számos értékes alkotás született a kezdeményezés nyomán, s a gyűjtemény Picasso halála után még több művel kiegészült - tette hozzá.

Az 1973 és 1975 között elkészült műveket azután Richard H. Mayer galerista gyűjtötte csokorba. Ezt egészíti ki a tárlaton Picasso 40 grafikája, amelyet Balzac Az ismeretlen remekmű című novellájához készített a mester.

Az igaz történeten alapuló novella cselekménye egy olyan párizsi műteremlakás körül bonyolódik, amelyet az 1930-as években Picasso is kibérelt, és ott készítette egyik legjelentősebb művét, a Guernicát. - említette érdekességként Pataki Zsuzsanna.

A tárlat, amelynek anyagát Magyarországon már Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben is láthatta a közönség, 2009. január 31-ig lesz látogatható az egri kiállító teremben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását