2024. május 19. - Ivó, Milán

Boszorkányok pedig vannak?

Boszorkányság van a hátterében annak a mintegy 30 csonkításos gyilkosságnak, amely rettegésben tartja a Tanzániában élő albínókat.
2008. november 3. hétfő 17:00 - Hírextra
A gyilkosságok többsége Tanzánia nyugati területein történt, a rendőrség 53 gyanúsítottat vett őrizetbe. Az albínó csoportok és a hatóságok szerint az elkövetők eladják az emberi testrészeket (haj, bőr, végtagok, nemi szervek), amelyeket elsősorban a bányászatban és a halászatban használnak fel boszorkányság céljából, ettől remélve a meggazdagodást. Kikwete elnök mindezt "ostoba hiedelemnek" nevezte.

A kormány adatai szerint a gyilkosságok többsége az elmúlt 10 hónapban történt, a legutóbbi három pedig azon Dar es Salaam-i nagygyűlés után, amelyet éppen e gyakorlat ostorozására rendeztek.

"Ha albínóként mész haza éjjel a munkából, nem biztos, hogy hazaérsz. Mikor alszol, nem lehetsz biztos abban, hogy másnap egy darabban ébredsz fel" - mondta Zihada Msembo, a Tanzániai Albíno Társaság munkatársa.

A 40 milliós népességű országban több mint 200 ezer albínó él. A szemükben, hajukban vagy bőrükben pigmenthiánytól szenvedő emberek életét - akik az átlagosnál jóval hajlamosabbak a bőrrák kialakulására, vagy a leégésre - igencsak megnehezíti a tanzániai napsütés. Korábban az volt a szokás, hogy a bábák rögtön a születéskor megölték az albínó kisbabákat, halvaszületettnek mondták és titokban eltemették őket, a kórházi szülés elterjedésével azonban megnőtt az életben maradt albínók száma.

Sok afrikai nép szándékosan kerüli az albínókat, összefüggésbe hozva őket a balszerencsével és a boszorkánysággal. Az emberrablástól való félelem miatt sok albínó gyereket kivettek az iskolákból, és sokan a biztonságosabb városi központokban kerestek menedéket.

Bizonyítéka az elkövetők kegyetlenségének, hogy egy riporter, aki a testrészekkel való kereskedelem ügyét dolgozta fel, számos fenyegető levél hatására végül rejtőzködni kényszerült. A legutóbbi gyilkosságok nem várt nemzetközi figyelmet hoztak Tanzániának, amelyet az Európai Unió parlamentje egy határozatában el is marasztalta a jelenségért.

A szomszédos Burundiban is megöltek idén három albínót, a helyi hatóságok szerint tanzániai megrendelésre. Faluról itt is városba menekült sok albínó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását