2024. április 28. - Valéria

Tóth Gabi balesetben vesztette el barátnőjét

A VIVA is csatlakozott az ORFK kezdeményezéséhez, amely a tiszta fejjel vezetés fontosságára hívja fel a figyelmet sztárok segítségével. Tegnap az Interaktívban be is mutatták azt a videoklipet, amelyben Gáspár Laci, Tóth Gabi, Lola, Puskás Peti és a több
2008. október 21. kedd 10:30 - Hírextra
Gáspár Laci, Tóth Gabi, Lola, az Anti Fittness Club frontembere, Tomi, Puskás Peti, Mark, Völgyesi Gabi és Ben, a VIVA műsorvezetője – hogy mi a közös bennük? Az, hogy mindannyian úgy vélik, az autóvezetés felelősség, és csak józanul szabad volán mögé ülni. Ennek a véleményüknek hangot is adtak – előbbiek dalban, míg Ben és a VIVA azzal, hogy hangsúlyozzák, milyen veszélyekkel jár az ittas vezetés. Sőt, a zenecsatorna adott teret az ORFK kampányához készült klip premierjének tegnap délután – a Tiszta fejjel Projekt Tiszta fejjel című dala először a zenetévén hangzott el! A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen veszélyekkel jár az ittas vezetés. A dal első hallásra slágergyanús, a VIVA pedig lelkesen állt a kezdeményezés mellé.

„A csatornánál kiemelten kell kezelnünk a példamutatást, hiszen fiatalok néznek minket, és nagyon fontos, hogy hangsúlyozzuk nekik, és mindenkinek: vezetni csak józanul szabad – kezdte Ben. – A szülők ott követik el a hibát, hogy gyakran már 17-18 éves gyerekeknek is nagy teljesítményű autót vesznek. Ha ez ráadásul ittas vezetéssel párosul, kész a baj… Én minden alkalommal, amikor buliba indulunk kocsival, tisztázom: ha a sofőr egy kortyot is iszik, rám bizony ne számítson! Szerencsére az én környezetemben még nem volt diszkóbaleset, remélem, ez így is marad. Ezért örülök, hogy a VIVA nevében én iis képviselhetem ezt a kampányt!”

Nem ilyen szerencsés Tóth Gabi, aki a VIVA Interaktívban elárulta, egy barátnője éppen egy ilyen balesetben vesztette életét. Gáspár Laci pedig telefonon csatlakozott a műsorhoz, mert nagyon fontosnak tartotta, hogy ő is hangsúlyozza: nem csak ittasan, de fáradtan sem szabad volán mögé ülni, hiszen nem csak a saját, hanem mások életéért és biztonságáért is felelősséggel tartozunk.



Háttérinformáció:

Tiszta Fejjel Projekt - A Diszkó balesetek ellen

Slágergyanús videó klip készült az ORFK kezdeményezésére, hogy ezzel az eszközzel is felhívja a figyelmet a diszkó balesetek veszélyére.

A „Tiszta fejjel Projekt”: Lola, Tóth Gabi, Völgyesi Gabi, Puskás Peti, Márk, Molnár Tamás (AntiFitness Club), Gáspár Laci közösen énekelt dalában egy végzetesnek ígérkező estét énekelnek meg. A klipben kiderül, a végzetes autós kaland csak álom volt. A valóságban ellenben hétről hétre tucatnyi fiatal veszíti el értelmetlenül az életét az ún. diszkó balesetek során. A Tiszta Fejjel kampány üzenete: „Ne haljon meg senki oktalanul!”

A dal és az ügy népszerűsítésében részt vesz a Magyar DJ Szövetség, Jáksó László, a VIVA és várhatóan a fiatalokat elérő média valamennyi tagja.

A dal szerzői: Szabó Zé és Kyoto. Producer: Gold Records

Az ORFK Tisza fejjel információs akciósorozatának lépései egymást követik.

Egy utcai vándorinstalláció nyár közepe óta jár körbe az országban. Többszázezer példányban információs szórólap került a benzinkutakhoz és a fiatalok kedvelt szórakozóhelyeire.

Megjelent a Tiszta fejjel Project videó klipje, külön internetes honlap készül, s végül fiataloknak szánt filmklubok fognak a kérdéssel foglalkozni.

Bár jó balesetet nem ismerünk, még sincs annál szörnyűbb, mint amikor fiatalok halnak meg értelmetlenül egy diszkóból hazafelé. Amikor vasárnap este a halálos baleseti statisztikát hallják, hányan haltak meg a közutakon, tudniuk kell, hogy ezeknek az áldozatoknak a nagy része fiatal, aki túlpörögve, esetleg alkoholt is fogyasztva hajnalban beül a kocsiba, vagy beül valaki mellé, aki túlpörögve vezet, és nem ér haza.

A rendőrség azokat a tragédiákat sorolja a diszkó baleset kategóriájába, amelyek péntek és szombat éjjel következnek be, az áldozataik főként tízen - huszonéves fiatalok, akiknek a vérében alkoholt vagy kábítószert fedeznek fel, és az útvonaluk általában kötődik egy-egy szórakozóhelyhez. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az ilyen baleseteknél sok a súlyos, halálos sérült. A balesetek elsődleges oka általában az egymás előtti vagánykodásból adódó túlzott sebesség, amit az alkoholos, olykor kábítószeres befolyásoltság tetéz.

Sőt, egyes szakértők a diszkó lámpák fiziológiai hatásaiban látják a diszkó baleseteknél tapasztalható gyorshajtás egyik fő okát. A villogó fények állandóan változó képet hoznak létre a retinán. Ez erős kérgi ingerületet vált ki, ami pedig kellemes adrenalinszint-emelkedést okoz. Amikor vezetünk, ugyancsak folytonosan változó kép vetül retinánkra, minél gyorsabban hajtunk, annál több adrenalint termelünk, ezt szokták sebességmámornak titulálni.

Ennek a sebességmámornak – vagy maradjunk a diszkó baleset kifejezésnél – tavaly több száz fiatal esett áldozatul, (évente összesen 1200-1300 halálos áldozata van a közúti baleseteknek, ennek jelentékeny része fiatal) Idén ugyan a nulla tolerancia akció következtében az év első harmadában csökkent a halálos balestek száma - még mindig nem lehetünk elégedettek az eredménnyel.
Forrás: Red Lemon
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását