2024. május 13. - Szervác, Imola

Nyugdíjas rendőrökkel frissítene az ORFK

Mintegy harminc volt rendőr, határőr tért vissza a rendőrséghez azóta, hogy Bencze József országos rendőrfőkapitány március végén az utánpótlás biztosítása érdekében lehetőséget teremtett arra: visszatérhetnek a testülethez azok, aki nyugdíjba vonulás vag
2008. október 15. szerda 07:25 - Hírextra
Bencze József a múlt év végén egy sajtótájékoztatón azt mondta: a rendőrség átlagéletkora 32,3 év, ami azt jelenti, hogy nagyon fiatal az állomány; mindössze 257 olyan hivatásos tiszt van a testületnél, aki ötven évnél idősebb.

Az ötven év feletti tisztek részben az integráció miatt hagyták el a testületeket, a rendőrszakszervezet becslése szerint körülbelül 1.000-1.500 munkavállaló ment nyugdíjba tavaly.
A főkapitány felhívása szerint a visszavétel elsősorban a végrehajtó szolgálatnál támogatható.

A jelentkezőnek meg kell felelnie a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényben meghatározott feltételeknek, így alkalmasnak kell lennie a hivatásos szolgálatra egészségi, pszichikai és fizikai szempontból. A nyugállományú volt hivatásosokat csak abban az esetben lehet visszavenni a testülethez, ha a szolgálati nyugdíj folyósítását szüneteltetik a szolgálat ideje alatt.

Az MTI érdeklődésére az ORFK-n azt közölték: a jelentkezők alapvetően anyagi, családi és egzisztenciális okok miatt kérték reaktiválásukat, s a jelentkezéskor többen nem a hivatásos állományba vételre, hanem valamilyen alacsonyabb szintű feltételeknek megfelelő szakértői, tanácsadó munkákra gondoltak.

A rendőrség közlése szerint szeptember végéig 293-an jelentkeztek a felhívásra, közülük 31-et reaktiváltak, 78 egykori rendőr, határőr visszavétele pedig folyamatban van. Betölthető státus hiányában más rendőri szervhez irányítottak 21 embert, és alkalmatlanság miatt elutasítottak 163-at.

Az ORFK szerint jellemző tendencia, hogy a létszámtöbblettel rendelkező, illetve a nem létszámhiányos főkapitányságokra - elsősorban az északi, keleti és déli megyékbe, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) - jelentkeznek nagyobb számban az egykori hivatásosok. A BRFK-ra 107-en, Pest megyében 22-en, Bács-Kiskun megyében 20-an, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 18-an jelentkeztek. Fejér, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében azonban mindössze egy-egy volt hivatásos jelentkezett a felhívásra.

A jelentkezők közül többen - főleg az orvosi felülvizsgálaton - alkalmatlannak bizonyultak.
Július elején az addig üresen álló státusok jelentős részét betöltötték a rendészeti szakközépiskolákban végzőkkel, így előfordult, hogy a jelentkezőt - bár alkalmas lett volna - mégsem vették fel ismét, hanem átirányították más rendőri szervhez; összesen 21 ilyen esetről tesz említést a rendőrség statisztikája.

A visszavétel feltételeinek megléte esetén is előfordult, hogy a jelentkezők a lakóhelyüktől távolabbi szolgálati helyeket nem fogadták el.Az elutasítás leggyakoribb oka az volt, hogy a jelentkező meghaladta a felső korhatárt, nem rendelkezett a megfelelő képesítéssel, büntetett előéletű volt, korábbi szolgálati viszonya lemondással szűnt meg, vagy méltatlanná vált a rendőri szolgálatra. Gyakori ok volt, hogy a jelentkezők nem voltak hajlandóak a nyugdíjukat szüneteltetni, vagy nem fogadták el a felajánlott beosztást. Előfordult az is, hogy "nyílt rendőri információ alapján" utasították el a jelentkezőt.

A rendőrség szerint azzal, hogy a BRFK-ra 107-en jelentkeztek, közülük 13-at már reaktiváltak és 65-nek folyamatban van a visszavétele, "némileg enyhíthető a BRFK létszámhiánya".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását