2024. április 28. - Valéria

Sztárok és a valóság

A média ismert arcai, akikről mindent tudni vélünk – noha a kép, amit látunk róluk, sokszor nem azonos azzal az emberrel, akik ők valójában. Megkérdeztünk néhány ismert embert, mennyire elégedettek azzal a benyomással, ami róluk bennünk él.
2008. október 17. péntek 07:29 - Szalay Gergely
A csapból is sztárok vagy csúnya, ám elterjedt szóval celebek folynak: főznek, szigetre vetődnek, táncolnak – közeli ismerőseinkké váltak a bulvárhírek szereplői. Mindent tudni vélünk róluk, életünk részévé vált az övék is.

Legalábbis hajlamosak vagyunk valami ilyesmit hinni. Noha nem lehetünk biztosak abban, mennyire valós képet is kapunk róluk, mennyire valódi az az arcuk, amit mutatnak – és amit mi ebből látni akarunk.

Nem látnak bele
Ott már nem fognak belátni az életünkbe. Most például nászútra utazunk Malagába, és visszük a gyerekeket is. Forgatócsoport azonban nem lesz velünk, csak egyedül leszünk. Az új otthonunk pedig, ahová költözünk sem a nyilvánosságra, sem senkire nem fog tartozni, mert ez a mi kis zárt világunk lesz. Nem szeretnénk senkinek megmutatni, kizárt hogy ott is nyomon kövessék az életünket. - Gáspár Győző a Hírextrának.
Nem kell persze rosszra gondolni: általában arról van szó, hogy a médiában muszáj valamilyennek lenni – közelről Havas Henrik lényegesen barátságosabb, mint a tévében, Győzike pedig minden látszat ellenére a kortárs magyar média egyik legnagyobb zsenije – senki nem tud magára ekkora figyelmet irányítani, miközben egyik mondatával cáfolja akár az azt közvetlen megelőzőt (Gorcsev Iván figuráját Rejtő Jenő az ő hatására ma újraírná, ebben biztosak vagyunk).

Persze fogalmunk sincs arról, milyen emberek valójában a nap mint nap látott hírességek. Aki elég okos, növeszt magának egy tévés arcot, esetleg gondosan megszűri, kinek mikor mit nyilatkozik – különben a számos, kamerák előtt elvérző híresség sorsára juthat: és ilyenből is jó pár akad az országban, a tragikus sorsú BB Évitől az élete végén sokat cincált Albert Györgyiig, akiről szinte el is felejtettük, mennyire jó újságíró is volt ő eredendően.

Megkérdeztünk tehát néhány ismertebb médiaszereplőt, szerintük az a kép, ami nyilvános megjelenéseik és viselkedésük alapján róluk bennünk él, mennyire hasonlít arra, akinek ők magukat látják.

Szebeni Istvánt, az egyik kereskedelmi csatorna korábbi műsorvezetőjét nemrégiben tanácsolták el egy esti bulvármagazinból, így a szülési szabadságra távozó Gombos Edina után neki is utódot kellett találni. Róla korábban több anyag is megjelent a sajtóban, amik jellemzően nőügyeit tárgyalták – a témát jobban ismerő Gombos egy nyilvános közlése alapján szimpla bosszúból. Azóta a Duna tévéhez igazolt át, és a hírek szerint remekül érzi magát. Ennek megfelelően nem különösebben foglalkoztatja, milyen kép él róla az emberekben. Nem lehet mindenkinek megfelelni, és ő nem is akar – mondta. Teszi a dolgát, jól érzi magát munkahelyén, és ennél mélyebben nem is foglalkoztatja a kérdés. Aki eddig szerette, ezután is fogja – akinek pedig korábban nem volt szimpatikus, valószínűleg most sem fogja megkedvelni. Ebbe a kérdésbe kicsit már bele is fáradt, és nem is nagyon akar már foglalkozni vele.

Jáksónak Ágica kell
Zaccból jósoltak sztárjainknak a kávé-és koktélfesztivál előkészületei közepette. Jáksó Laci, aki csak egyetlenegy dologra volt kíváncsi, hogy övé lesz-e Ágica, rögtön felajánlotta, hogy költözzön hozzá a lányzó, szívesen megosztaná vele szerény bérletét, s valójában négy éve vár arra, hogy ezt elmondhassa neki. Addigra készen állt a jövendőmondásra Laci zacca is, s a lesújtó jóslat sem késlekedett: „régi vágya ez – mármint Ágica megszerzése -, de ahogy eddig is, ezután is nehézségekbe ütközik a megvalósítása.” Tehát Ágica nem lesz Lacié – ha a zaccnak hinni lehet, de egy biztos: Jáksó sose adja fel a reményt!
Star magazin
Némiképp más eset Jáksó László: a rádióban és tévében egyaránt aktív műsorvezető népszerű szereplője a bulvársajtónak – azért is talán, mert mindenki kérdésére válaszol. Ennek megfelelően tudjuk, hogy mikor milyen balesetet szenvedett, hol tárolja autóit, és mennyi ideje nem sikerült szexuális aktust lefolytatnia – és hogy ezt leginkább egy japán hölggyel kompenzálná. Már ha mindez igaz – ezt ő tudja. Megkérdeztük.

A műsorvezetőről kialakult kép tökéletesen megfelel annak, amit ő magából a médiában meg akar mutatni – és ami teljességgel különbözik attól, amilyen ő a magánéletben. Jáksó ugyanis azt vallja, hogy a médiában nem lehet természetesen viselkedni – aki mást állít, nem mond igazat. Az újságírásban előkerülő kihívások ugyanis eleve meghatároznak olyan feladatokat, amiket másképp kell kezelni. Ha a média és a magánélet Jáksó Lászlója ugyanaz lenne, a tévében leginkább egy sarokban olvasgatva látnánk – ami viszont korántsem lenne ennyire érdekes a nézőknek.

Erdőhegyi Brigitta a viszonylag frissen képernyőre került hírességek közé tartozik – noha a zenei életben korábban is ismert volt. Legutóbb az egyik főzős realityben volt látható – nem kérdeztük, és nem is tudjuk, mennyire volt ez a kép őszinte: mindenesetre konyhai ténykedése sokakban hagyott nehezen múló nyomokat (mi némileges forgatókönyvírói közreműködést azért gyanítunk...). Ehhez képest ő viszonylag nyugodt: úgy érzi, lassacskán közelít a médiában élő kép ahhoz, amit képviselni szeretne, bár ezt sosem egyszerű megítélnie: a baráti köre visszajelzései alapján nemigen tudja eldönteni, milyen a vele kapcsolatos aktuális benyomás. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sokszor torzul az, amit a média képviselőinek elmond – akár annyira is, hogy mondandójának tökéletes ellentéte jelenik meg a sajtóban. Ha valaki ez alapján alkot magában képet, nem lepődik meg –, bár természetesen jobban örülne, ha többen elhinnék, mekkora különbség van a valóság és a sajtóban olykor megjelenő kép között.

Völgyesi Gabriella más taktikát követ: ő nem mutatja magát másnak, mint amilyen: arra figyel, kinek miről nyilatkozik. Ennek megfelelően a Unique énekesnője nagyjából elégedett azzal a képpel, ami róla kialakult: néhány apróság zavarja ugyan néha, de ezek tökéletes kivédésére lényegesen több időt és energiát kellene áldoznia, amire még az őket segítő csapat kapacitásai sem elegendőek mindig. Egy hatásos recepttel viszont tud szolgálni ahhoz, hogy ez gördülékenyen működjön: fontos az, hogy életének ezt a területét is kellő tudatossággal kezelje, és ne felejtse el, mit is szeretne a szerepléssel elérni. Így elkerülhetővé válnak a nem kívánt, torzító félreértések is.

Lehet választani a receptek közül, és egy fontos szabályt szem előtt tartani: nem feltétlenül szabad elhinni azt, amit látunk...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását