2024. május 17. - Paszkál

Vita 30 millió forint kulturális felhasználásáról

A városvezetés által szorgalmazott javaslatot elvetve a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága csütörtökön úgy határozott, hogy ne az utcai filmezések segítésére létrehozott kft.-re, hanem a Corvin Mozi felújítására költsék azt a 30 millió forintot, ami
2008. október 16. csütörtök 20:35 - Hírextra
Bőhm András (SZDSZ), a bizottság elnöke és Rétvári Bence (KDNP) az MTI-nek elmondta, hogy miután Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes váratlanul visszavonta a pénz átcsoportosítására benyújtott előterjesztését, Gy. Németh Erzsébet (MSZP) alelnök átvállalta, és újból előterjesztette azt. A testület egy SZDSZ-es ellenvéleménnyel, de a többséggel együtt voksoló elnök szavazatával határozatban indítványozta, hogy a hó végén a közgyűlés ne a kft.-nek, hanem a Corvin mozi korszerűsítéséhez biztosítsa a 30 millió forintot - jegyezték meg.

Bőhm András kifejtette, hogy a bizottság korábbi határozata alapján terjesztette elő a főpolgármester-helyettes azt, hogy a Budapest Film a hozzá telepített 30 millió forintot működés helyett fejlesztésre, a Corvin mozi korszerűsítésére költse. A hivatali koordinációt végigjárt előterjesztést a főpolgármester nevében az ülésen visszavonták. Ugyancsak az ülés elején értesültek a Főpolgármesteri Kabinet azon álláspontjáról, hogy a hó végén olyan rendeletmódosítást terjesztenek a közgyűlés elé, amellyel a kulturális bizottságtól a gazdasági bizottsághoz helyeznék át a kulturális jellegű gazdasági társaságok felügyeletét. Az ügy hátterében az elnök azt gyanítja, hogy az akadékoskodó kulturális bizottság helyett, a gazdasági bizottságban könnyebben elfogadtathatják a városvezetés javaslatait.

Az elnök a bizottsági ülés meglepő fordulataként említette, hogy miután a szocialista alelnök által átvállalt előterjesztést megszavazták, szót kért Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes munkatársa. Nem vitatta, hogy fontos a Corvin mozi korszerűsítése is, de közölte, hogy Horváth Csaba szerint az eredeti cél, a Capital Film Kft. támogatása is fontos. "Amit mi csak feltételeztünk, hogy a dolgok összefüggenek", azt a főpolgármester-helyettes munkatársa gyakorlatilag elmondta - jegyezte meg az elnök.

Bőhm András leszögezte, hogy ő biztosan nem fogja megszavazni a hó végén a közgyűlésben azt a javaslatot, hogy a kulturális jellegű gazdasági társaságokat áthelyezzék a gazdasági bizottság felügyeletébe. A közgyűlésben egyébként csak akkor van meg a minősített döntéshozatalhoz szükséges egy fős MSZP-SZDSZ többség, ha a koalíció minden tagja az adott javaslatra voksol.

Rétvári Bence szerint az ülésen az SZDSZ-es elnök és a szocialista alelnök határozottan tiltakozott, "lázadt" a főpolgármester és kabinetjének azon törekvése ellen, hogy a kulturális jellegű társaságok felügyelete a gazdasági bizottsághoz kerüljön. Megerősítette azt is, hogy Horváth Csaba munkatársa elszólta magát az ülésen. Kiderült az, amit mindig tagadtak, hogy az a 30 millió forint, amit a Budapest Film Zrt. kapott, azt igazából a Capital Film Kft. beindítására, támogatására szánták. "Nagy szívességet tett a főpolgármester-helyettes munkatársa azzal, hogy jegyzőkönyvileg elismerte, hogy ezt a pénzt a Capital Film Kft.-nek szánták" - szögezte le a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását