2024. április 25. - Márk

Vita a súlyponti kórházakról

A súlyponti kórházakról nem szakmai, hanem politikai döntés született: ezt tanúsítja, hogy míg Hajdú-Biharban egyetlen súlyponti kórház van, addig a régió többi megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben három, a kisebb Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig kett
2008. október 16. csütörtök 18:26 - Hírextra
A képviselő azt követően tartott közös sajtótájékoztatót Rácz Róbert (Fidesz) országgyűlési képviselővel, hogy egy nappal korábban a parlament egészségügyi bizottsága tárgysorozatba sem vette egyéni indítványukat, hogy legyen súlyponti kórház a debreceni Kenézy és a Berettyóújfalui Területi Kórház.

Rácz Róbert szerint egy nem debreceni hajdú-bihari beteg OEP-támogatása fele az országos átlagnak és negyede a budapestiekének. Elmondta azt is, hogy a legdrasztikusabb kórházi ágyszámcsökkentés a megyében következett be, ami után évente négymilliárd forinttal kevesebb OEP-támogatás jut a térségnek.

Ugyanakkor a betegszám nem csökkent, s a Kenézy Kórház területiként súlyponti feladatokat lát el például a traumatológia területén - jegyezte meg, hozzátéve, azért küzdenek a súlyponti státuszért, hogy eleget tudjanak tenni ellátási kötelezettségüknek, mivel a kiemelt státuszhoz kiemelt finanszírozás jár.

Vitányi István rámutatott: a bihari térségben kilenc olyan település van, amelyről 50 kilométeres körzeten belül nem lehet elérni súlyponti kórházat.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a megye két szocialista országgyűlési képviselője az egészségügyi bizottságban megakadályozta, hogy tárgysorozatba vegyék a kórházak átsorolására beadott indítványt. Mint mondta: Gyula Ferencné ugyan a berettyóújfalui kórházra igennel szavazott, de képviselőtársát már nem tudta erre rávenni, így elbukott az indítvány. A Kenézy Kórház ügyében pedig mind Gyula Ferencné, mind Juhászné Lévai Katalin tartózkodásával buktatta meg az indítványt.

Nem az a lényeg, hány súlyponti kórház van egy megyében, hanem az: milyen a betegellátás színvonala - jelentette ki Juhászné Lévai Katalin (MSZP) országgyűlési képviselő, a Fideszt megelőzően ugyancsak csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján Debrecenben.

Juhászné Lévai Katalin szerint felesleges lenne a progresszív betegellátás csúcsát jelentő debreceni egyetemi klinikáktól két kilométerre lévő Kenézy Kórházban párhuzamos fejlesztéseket végezni a súlypontivá minősítés érdekében. Ezzel szemben hatékonyabb együttműködésre - mint amire már van példa a gyermekgyógyászat terén - és nem presztízs-rivalizálásra van szükség a betegellátó intézmények között - tette hozzá.

Időszerűtlennek és taktikailag is elhibázottnak nevezte a fideszes képviselők indítványát Gyula Ferencné, Berettyóújfalu és térsége szocialista egyéni képviselője. Mint mondta, jelenleg is tart az egészségügyi törvény felülbírálata, amelynek során átalakul a finanszírozás, s oda jut több pénz, ahol több beteg veszi igénybe a szolgáltatásokat.

Gyula Ferencné elismerően szólt a berettyóújfalui kórház menedzsmentje által kidolgozott koncepcióról, ami stabilitást jelent a területi kórháznak. Ehhez a tervhez kell támogatást szerezni - jegyezte meg a képviselő, emlékeztetve arra, hogy 1994-1998 között 1,6 milliárd forintot, 2002 óta további csaknem egymilliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, korszerűsítésekre a berettyóújfalui kórházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását