2024. április 27. - Zita

Kárpáti nem szeretné átvenni kitüntetését

A történtek után én e kitüntetést Demszky Gábortól nem szeretném átvenni - fogalmazott a főpolgármesternek írt és pénteken elküldött levelében Kárpáti György többszörös olimpiai bajnok vízipólós, akiről előző nap Demszky Gábor azt mondta: helyesnek tartan
2008. október 10. péntek 12:54 - Hírextra
Kárpáti György az MTI-nek eljuttatott levelében úgy fogalmazott: "nem tartok igényt Öntől sem kézfogásra, sem oklevélre. Egyetlen dolgot viszont elvárok Öntől: az emberi méltóság tiszteletét"
A háromszoros olimpiai bajnok ehhez azt is hozzátette: elvárhatta volna, hogy Demszky "felemelje a telefonját", és megkérdezze őt az ügyről, elvárhatta volna, a főpolgármester megvárja a portállal szemben indított peres eljárás végét, "tudván", hogy őt, Demszky Gábort is megvádolták "besúgói múlttal", elvárhatta volna, hogy "egy főpolgármesterhez illően" egyetlen budapesti polgárt sem sért meg emberi méltóságában, s elvárhatta volna, hogy "ha mást nem", hát a korát tisztelje ebben a számára "kétségtelenül nehéz, méltatlan helyzetben".

"Mindezeket is elvárhattam volna, elvárhatnám. De nem várom el Öntől" - írta Kárpáti György, aki - mint kifejtette - inkább azt várja, hogy "méltó, körültekintő, nem az embereket, az emberi tisztességet sértő vezetője legyen városunknak", akitől ő is büszkén veheti át a díszpolgári címet.

Kárpáti György ugyancsak pénteken egy közleményben megalapozatlannak nevezte és visszautasította az ügynökvádat, és nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a hírt közlő portált. Kérdésként vetette fel, hogy miért és kinek áll útjában egy idős ember, még ha olimpikon is.

"Mi, akkor, 1956. decemberében, Melbourne-ben Magyarországért küzdöttünk. A magyarokért, a szabadságharcosokért, magáért a szabadságért, és ott az uszodában az egész világ a szabadság szimbólumaiként tekintett ránk" - fogalmazott. Hozzátette: felemelő érzés volt ez akkor is, és ma is az, még akkor is, ha ezt valaki vagy valakik megpróbálják elvitatni, lerombolni. Hangsúlyozta: álláspontja szerint ez nem fog sikerülni.

Kárpáti György szerint a vádak nemcsak az ő személyét, hanem a magyar sportot, sportolókat és a sportszerető közönséget is sértik.

A Kádár-rendszerben végzett ügynöki tevékenységgel szerdán vádolta meg a Hírszerző hírportál Kárpáti György vízilabdázót, aki az MTI-nek nyilatkozva még aznap visszautasította ezt az állítást. Mint mondta: semmi nem igaz a vádból, és becsületsértés miatt pert indít a cikk írója ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását