2024. április 29. - Péter

Hospice világnap, nárciszültetés

Idén már hat vidéki város csatlakozott a Méltóság Mezeje programhoz: Budapesten kívül Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szombathelyen, Egerben és Veszprémben rendeznek virágültetéssel egybekötött programot a Hospice és a Palliatív Ellátás Világnapja alkalm
2008. október 10. péntek 18:15 - Hírextra
A nárcisz szerte a világon a rákban haldoklókat gondozó szervezetek, a rákbetegek szimbóluma, az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a kifejezője. A nárcisz mint szimbólum emlékeztet az emberi méltóságra és a társadalmi felelősségvállalás szükségességére. Ezért minden ősszel nárciszhagymákat ültetnek a mozgalomhoz csatlakozott városok frekventált terein, tavasszal pedig a virágzás idején szolidaritási sétát szerveznek.
A Méltóság Mezeje mozgalom egyik célja - mondta az MTI-nek Muszbek Katalin -, hogy a társadalom minél szélesebb rétegeinek figyelmét felhívják arra: az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető.

A mozgalom magyarországi fővédnöke Sólyom Erzsébet, a köztársasági elnök felesége, nemzetközi fővédnöke Maria Kaczynska, a lengyel államfő felesége, védnökei Joanna Stempinska, budapesti lengyel nagykövet és Bente Angell-Hansen, Norvégia korábbi magyarországi nagykövete.

A margitszigeti rendezvényen felolvasták Sólyom Erzsébet levelét, amelyben az államfő felesége fontosnak mondta, hogy a gyerekek is megismerkedjenek a hospice mozgalommal. Joanna Stempinska beszámolt a mozgalom lengyelországi eredményeiről és gratulált Muszbek Katalinnak, aki a közelmúltban megkapta a lengyel köztársasági elnök lovagkeresztjét.
A nárciszültetésben részt vett többek közt Weinek Leonárd zuglói polgármester, Pindroch Csaba színművész, Galambos Lajos zeneművész és Torres Dániel zenész pedig rövid produkciókkal szórakoztatta a megjelenteket.

A Méltóság Mezeje mozgalomhoz iskolák is csatlakoztak. A program elindítói úgy vélik - tájékoztatta az MTI-t Muszbek Katalin -, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni azt a tudatos nevelést, amely a betegséghez és az elmúláshoz való viszonyt természetessé teszi, valamint fejleszti a gondoskodás és segítségnyújtás iránti nyitottságot.

A program első három évében gyűjtött tapasztalatok alapján elkészül egy olyan képzési anyag, amely mintát és alternatívát ad arra, hogyan értessék meg a gyerekekkel a hospice gondolatát. Az alapvető cél az, hogy a mozgalom által képviselt szellemiség része lehessen a magyar oktatáskultúrának - vélik e különleges tananyag kidolgozói.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását