2024. március 29. - Auguszta

Minden hetedik kap ellátást

Évente 33 ezer daganatos betegségben elhunyt páciens közül mintegy ötezer, minden hetedik kap hospice-ellátást, Nagy-Britanniában ez az arány hatvan százalékos - közölte Hegedűs Katalin, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke pénteken Szegeden.
2008. április 25. péntek 15:52 - Hírextra

A végstádiumú daganatos betegek test-lelki gondozásával foglalkozó első hospice Magyarországon 1991-ben jött létre, ma már 56 ilyen betegellátó szervezete van, de még koránt sem beszélhetünk országos lefedettségről - mondta a szakember a pénteken kezdődött nyolcadik országos hospice kongresszus szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A társadalombiztosítás 2004 óta finanszírozza a hospice-ellátást. A fekvőbetegeket gondozó osztályok a kiemelt rehabilitációval azonos összeget kapnak, és a betegeket otthonukban ápoló szolgálatok támogatása is magasabb, mint a házi szakápolásé. A minőségi szolgáltatást nyújtó hospice működtetéséhez - melyben az orvosok mellett gyógytornászok, szakápolók, pszichológusok, szociális munkások is részt vesznek - azonban ez nem elég, más forrásokra is szükség van - fogalmazott az elnök.

Jelentősen javult a hospice-ellátással kapcsolatos oktatás is, 2000-ben az orvosképzés anyagának fél százalékát jelentette ez a terület, ma már minden egyetemen van ilyen kurzus, melyre általában többszörös a túljelentkezés. 2002-ben elindult a szakápoló-képzés is, eddig mintegy kétszázötvenen szereztek ilyen végzettséget, és rendszeresek a módszerrel foglalkozó alapszintű tanfolyamok is - mondta Hegedűs Katalin.

A hospice-ellátásban fontos szerepet töltenek be az önkéntesek. Számukra a kórházi önkéntes segítői szolgálat szervez képzéseket, s a fővárosi hospice házban is évente kétszer rendeznek tanfolyamokat - tudatta a szakember.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását