2024. május 5. - Györgyi

Az Építészet Világnapja

Október első hétfője (idén október 6.) a Habitat Világnap, amelyet 1986-ban rendeztek meg először; elnevezése az ENSZ Emberi Települések Bizottságára, a Habitatra utal. Egyben ez az Építészet Világnapja is, Magyarországon ekkor adják át a Pro Architectura
2008. október 4. szombat 10:12 - Hírextra
A Habitat 1976-ban alakult, fő célkitűzése a települések életviszonyainak minőségi javítása. A világnapon az egységes cselekvést szorgalmazzák annak érdekében, hogy minden ember számára biztosítani lehessen a legelemibb emberi jogot, a kellemes otthont és lakáskörülményeket.

Az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célkitűzéseiben 2020-ig 100 millió, nyomornegyedekben élő ember életének javítását irányozza elő a világon. A fejlődő országokban azonban a vidéki lakosok elvándorlása a városi nyomornegyedekbe csak fokozza a népesség gyarapodását a bádogvárosokban. Az UN-Habitat elnevezésű ENSZ-program vezetője szerint a következő 45 évben megháromszorozódhat és a 3 milliárdot is elérheti a nyomornegyedekben élők száma a világon, ha nem történik semmi e folyamat megállítására.

Az Egyesült Államokban 1976-ban Millard és Linda Fuller által alapított Habitat for Humanity International keretében eddig mintegy kétszázezer ház épült fel világszerte önkéntesek közreműködésével. A non-profit, felekezethez nem köthető keresztény szervezet a méltatlan lakáskörülményeken segít egyszerű, tisztes, egészséges és megfizethető otthonok felépítésével a világ jelenleg száz országában, a felépült lakásokba több mint egymillió lakó költözhetett már be. A Habitat nem osztogat, tehát nem ingyen kapják a lakást a családok, hanem lehetőségük nyílik, hogy felépíthessék otthonukat, amihez segítséget nyújt a szervezet. A házépítés költségeit a Habitat előfinanszírozza, amit hosszú lejáratú, kamat- és profitmentes kölcsönként fizetnek vissza a tulajdonossá vált családok.

A Habitat for Humanity Magyarország 1996-ban látványos akcióval mutatkozott be: az első itthoni házak építésében résztvevő önkéntesek sorában Jimmy Carter volt amerikai elnök is ott serénykedett Vácott. A századik Habitat-otthont 2004 decemberében adták át Csurgón. Az épülő házak majdani tulajdonosai maguk is alaposan kiveszik részüket a munkából, átlagosan ötszáz órát dolgoznak önmaguk és szomszédaik lakásán. Az önkormányzatok telekkel támogatják a szociális lakásépítést kiegészítő Habitat-programot, amely mellé egyre több nagy cég áll.

A hazai Habitat lakásrenoválási programot indított azzal a céllal, hogy 2009-re évente száz családnak segítsen lakáshoz jutni, és ily módon katalizátor szerepet töltsön be a magyarországi szociálislakás-teremtésben.

Mivel az Építészet Világnapja idén október 6-ra, nemzeti gyásznapunkra esik, ezért a világnapi konferenciát és a kapcsolódó kiállítások megnyitóját október 7-én tartja a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását