2024. április 26. - Ervin

Vígjáték készül Woodstockról

Az eredeti helyszínhez közel, New York államban forgatják és várhatóan már jövőre bemutatják a mozikban a tajvani születésű Ang Lee első vígjátékát, amelyet az Oscar-díjas filmrendező készít az 1969-es woodstocki popfesztiválról és annak atyjáról az "elle
2008. október 2. csütörtök 13:03 - Hírextra
Mint David Lee, a rendező producere csütörtökön elmondta, a Focus Features produkciójában készülő Taking Woodstock-ot (Woodstock bevétele) Elliot Tiber hasonló című könyve alapján forgatják. Ez lesz Ang Lee első vígjátéka és harmadik melegtémájú filmje. A cselekményről vagy a költségvetésről a szóvivő nem árult el részleteket.

A homoszexuális Elliot Tiber volt az, aki a New York állambeli Bethel város kereskedelmi kamarájának elnökeként 1969 tavaszán engedélyt szerzett a fesztivál megrendezésére Sullivan megyétől, amelynek amúgy is jól jött egy ilyen nagy esemény katasztrofális pénzügyi helyzete miatt.

Az első elképzelések szerint a fesztivált Tiber 15 hektáros farmján tartották volna, de miután tervezett méretei ezt hamar túlnőtték, új helyszínt kellett keresni. Ma már kevesen tudják, hogy "Woodstock" nem is Woodstockban volt, mert a Betheltől mintegy 90 kilométerre fekvő város az utolsó pillanatban lemondta a rendezést, és akkor sietett a kétségbeesés határán lévő szervezők segítségére a Bethel környékén élő Max Yasgur és felajánlotta "a három nap béke, zene, szerelem" néven elhíresült 1969. augusztus 15 és 18 között tartott fesztivál részére a maga farmját.

Mivel azonban ekkor már Woodstock nevét harangozták be a médiában, ez a név maradt. Yasgur számára ez a kultúrtörténeti áldozat végzetesnek bizonyult: a közel félmilliós tömeg nemcsak az ő farmján végzett nagy pusztítást, hanem birtokszomszédai is egymás után perelték be őt a károk miatt. A megpróbáltatások aláásták egészségét és 1973. februárjában szívroham végzett vele 54 éves korában. Az ő neve azonban hamar része lett a woodstocki legendának, annál is inkább, mert látható a fesztiválról készült dokumentumfilmben, amint a színpadról köszönti a közönséget. Tiber azonban árnyékban maradt és csak 1994-ben, Woodstock 25. évfordulóján tette közzé először emlékezését.

A Több mint barátság (Brokeback Mountain) 53 éves rendezője San Franciscóban egy tv-szereplésre várakozva találkozott Elliott Tiberrel, aki éppen saját Woodstock-történetének folytatását érkezett reklámozni. A film az egyén és élete sorsszerűségének kapcsolatát boncolgatja.

Dan Bloom, Tajvanon élő amerikai újságíró szerint nagyon sokan csodálkoznak majd, hogy egy tajvani születésű rendező ilyen témához nyúl, de úgy véli: nincsen ebben semmi meglepő: "Nem Ang Lee választja meg filmjeit, a filmek választják őt" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását