2024. április 29. - Péter

Összefogást hirdettek a romák

Az összefogás és a szélsőjobb elleni közös fellépés fontosságát hangoztatták azok a felszólalók, akik a romaszervezetek által tartott demonstráción mondtak beszédet szombat délután a fővárosi Olimpiai Parkban.
2008. szeptember 20. szombat 16:43 - Hírextra
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) elnöke új kezdetet hirdetett, hangoztatva, a nyomor, a kiszolgáltatottság ellen csak romák és nem romák közös összefogása lehet az egyetlen orvosság. A roma vezető beszédében úgy fogalmazott: "feltámadott a szélsőségek tengere, a  halált hozó ciklonok ellen gátat kell építeni, mert az ár elsodorhatja egész Magyarországot".

Kolompár Orbán azt mondta: ma a pártpolitikai érdekek fölé helyezték a romák ügyét, közösen vernek hidat, amelyen együtt haladhat cigány és nem cigány a demokrácia útján, hiszen mindkét oldal képviselői itt vannak az romák által összehívott demonstráción. A beszédet hallgatók egymás kezét megfogva és a magasba emelve hosszasan azt skandálták: "Soha többé fasizmust!".

Daróczi Ágnes, a Phralipe alelnöke azt mondta: a cigányok is békét akarnak, mert több mint 500 éve élnek Magyarországon, amely az ő hazájuk is. Kijelentette: Szögi Lajos, a két évvel Olaszliszkán megölt tanár egy szörnyű gyilkosság áldozata lett, és valamennyi cigány személy szerint is gyászolja, de a tragédia - amely megbocsáthatatlan - és az értelmetlen halála elég indok-e arra, hogy a romák ne engedhessék ki gyermekeiket az utcára, hogy azért gyűlöljék őket, mert cigánynak születtek. Hozzátette: személy szerint kell felelősségre vonni az embereket, és nem lehet kollektíven büntetni.

Beszéde közben a demonstrálók jogállamot, munkát, kenyeret és minőségi oktatást követeltek, azt hangoztatva, hogy csak így remélhetik, hogy Magyarország a béke országává válik.

Mohácsi Viktória liberális európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Olaszországban "zsidó- és cigányellenes törvényeket alkotnak", eddig 70 ezer cigánynak kellett elhagynia a dél-európai országot.

Kende Péter újságíró azt mondta: a cigányok nem akarják elfoglalni az utcát, nem hőbörögnek, mint ahogy azt hirdetik a szélsőjobboldal szimpatizánsai, de hozzátette, "aggassanak magukra vereség szagú maskarát, ha kezet emelnek, akkor olyat kapnak vissza, hogy a fal adja a másikat". A közéleti szereplő szerint ha a kormány nem védi meg a zsidókat, a melegeket és a cigányokat, akkor megteszik maguk az érintettek.

A beszédeket több mint ezer fő hallgatta, jó részük szervezetten, buszokkal érkezett az ország különböző pontjairól. A cigány és nemzetiszínű zászlókat és települések neveit hirdető táblát tartó demonstrálók a tüntetés végén rohamrendőrök gyűrűjében  "a demokráciáért szervezett békemenet" keretében indultak el a Cipők a Duna-parton nevű szoborkompozícióhoz a Duna-partra. A menet közben többször megálltak, és a cigány himnuszt énekelték. 

A tüntetésen valamennyi cigányszervezet liberális, jobb- és baloldali vezetése is felszólalt, így részt vett és beszédet mondott több megyei Lungo Dromo-s képviselő is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását