2024. április 29. - Péter

Egyre több csempészcigi

Szeptember közepéig csaknem 10 ezer kartonnal több cigarettát foglaltak le a vámosok a Dél-Alföldön, mint tavaly a teljes évben - tájékoztatta a vám- és pénzügyőrség regionális parancsnokságának sajtóreferense az MTI-t.
2008. szeptember 18. csütörtök 07:06 - Hírextra
Idén szeptember 15-ig több mint 95 ezer karton cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök Bács, Békés és Csongrád megyében, míg 2007-ben - 12 hónap alatt - 85,5 ezer kartont, pedig ez a mennyiség is 10 százalékkal meghaladta az előző évit - mondta Bácsi Attila.

A százados szerint a Romániából és Szerbiából érkező személyforgalomban állandónak mondható az egy-két kartonos cigarettacsempészet, az idei eddigi mintegy 6.300 eset nagy részét is ezek a felderítések adják. Az ilyen ügyek száma a nyári hónapok alatt növekszik meg ugrásszerűen: a szabadságukról visszautazó vendégmunkások a magas uniós ár miatt saját szükségleteiket próbálja meg így kielégíteni.

A lefoglalt mennyiség nagyobb részét a nemzetközi teherforgalom ellenőrzése során találták a pénzügyőrök. A teherautókban gyakran több ezer karton cigarettát próbálnak behozni Magyarországra a csempészek. Szeptember 11-én Nagylakon például 40 ezer karton, 183 millió forint értékű adójegy nélküli cigarettát találtak a vámosok egy kamionban - közölte a sajtóreferens.

Az elkövetők nagyobb része átutazó, az unióban munkát vállaló személy, egy kisebb hányaduk megélhetési bűnöző, de aktívak a szervezett bűnözői csoportok is, akik szállítmányozó cégek bevonásával nagytételben próbálja meg a cigarettát becsempészni - tudatta Bácsi Attila.

A cigarettacsempészetre szakosodott, azt üzletszerűen végző elkövetői kör előszeretettel alkalmazza az átalakított karosszériájú járműveket. Sok esetben rekesztik le az üzemanyagtartályt, szedik ki az ülések betétjét, rejtik el az ajtókárpitban, vagy a motortérben a csempészárut. A vámosok találkoztak már a kerék gumitömlőjébe rejtett cigarettával, de bukkantak füstölni valóra leszedhető fenékrésszel ellátott PB-gázpalackban is.

A kamionokban a cigarettát a raktérben, a legális áruval azonos csomagolású és súlyú dobozokban rejtik el. A sokszor precíz alapossággal előkészített teherszállítmányoknál sem külső vizsgálattal, sem súlyméréssel nem lehet eltérést megállapítani a hivatalosan bejelentett adatokhoz képest. E módszer leleplezését a számítógépes adatbázison alapuló kockázatelemzés és a kamionröntgen teszi lehetővé - mondta Bácsi Attila.

A Vám- és Pénzügyőrség tavaly 700 millió forintért vásárolt ilyen tehergépjármű alvázra épített speciális berendezést, amellyel a kamionok rakterét annak megbontása nélkül lehet átvilágítani - tette hozzá a százados.

A dohányárut elsősorban Nyugat-Európába viszik, a határmenti forgalomban azonban Magyarország a végcél. A csomagoláson lévő adatok alapján az is valószínűsíthető, hogy egyes elkövetői körök az unióban gyártott, onnan adómentesen kiszállított cigaretta visszacsempészésére szakosodtak - mondta a sajtóreferens.

Bácsi Attila közölte: a lefoglalt dohányárut kivétel nélkül megsemmisítik, a cigarettát először ledarálják, majd elégetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását